De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vrouwen Srebrenica
herdenken bloedbad

Van onze correspondent

   
 

BELGRADO - Voor het tweede achtereenvolgende jaar zullen vandaag nabestaanden van de 8000 moslimmannen uit Srebrenica onder zware VN-bewaking een herdenkingsdienst houden in Potocari, het kamp van het Nederlandse VN-bataljon dat het bloedbad niet kon verhinderen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 29kb)

Vorig jaar weigerden de autoriteiten van de Bosnisch-Servische deelrepubliek Srpska, waar Srebrenica ligt, nog mee te werken aan het oprichten van een gedenkteken. Onder zware internationale druk zijn de Bosnische Serviërs echter gezwicht. Vandaag wordt dat monument onthuld, dat ook dient als de 'eerste steen' van een begraafplaats voor de slachtoffers, van wie er nog honderden zijn vermist.

Een hoofdrol is weggelegd voor Munira Subasic, een van leidende vrouwen van de beweging Moeders van Srebrenica, die zich voor het opsporen en begraven van hun gruwelijk vermoorde mannen en zonen inzet. Subasic verloor in het bloedbad 22 mannelijke familieleden. "Op 11 juli 1995 stopte de tijd", aldus Subasic.

Vorig jaar bezochten 3000 mensen, voornamelijk weduwen, de herdenking in Potocari. Dit jaar worden 5000 nabestaanden verwacht. De NAVO-blauwhelmen en de Bosnisch-Servische politie hopen ook dit jaar op een vreedzaam verloop.

Dat het vandaag waarschijnlijk rustig zal blijven, heeft ook te maken met het feit dat morgen de Serviërs in het nabijgelegen Bratunac een eigen monument zullen oprichten voor hun 1300 oorlogsdoden. Door een van hun leiders, Desnica Radivojevic, zijn zij opgeroepen zich morgen rustig te houden. Radivojevic is de eerste plaatselijke Servische leider die heeft erkend dat het bloedbad in Potocari heeft plaatsgevonden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.