OSLO/ROTTERDAM - Terwijl een team van Nederlandse, Russische, Britse en Noorse duikers een dezer dagen aankomt in de Barentszzee, heeft de Noorse regering grote bezorgdheid geuit over de haast die wordt gemaakt bij het optakelen van de verongelukte Russische atoomonderzeeër Koersk.

|
Een archieffoto van de Russische kernonderzeeër Koersk. (Foto: AP)
|
De Nederlandse bergingsfirma Mammoet is samen met Smit International begin deze week aan voorbereidende werkzaamheden van de berging begonnen. Zo gaan de dertig duikers volgende week beginnen met het boren van gaten in de romp van de bijna een jaar geleden gezonken Koersk.
"In totaal moeten er 26 gaten worden aangebracht waarin de pluggen worden bevestigd, waaraan de Koersk aan omhoog moet worden gehesen", aldus Smit-woordvoerder Walder gisteren. Die hijsoperatie wordt overigens niet eerder dan half september verwacht.
Maar een Noorse delegatie van een overheidsinstantie op het gebied van radioactieve straling is net terug van een bezoek aan Rusland, en waarschuwt er nu voor dat er op 15 september, wanneer het daadwerkelijk optakelen van de onderzeeër begint, nog te weinig duidelijkheid bestaat over de mogelijke gevaren van de hele operatie.
Het schip heeft twee atoomreactoren aan boord die bij lekkage het visbestand in de Barentszzee kunnen besmetten, een nachtmerrie voor een groot deel van de Noorse samenleving.
"De Russen hebben geen gevarenanalyses voor het milieu laten zien, en de tijd begint nu echt te dringen", aldus regeringsambtenaar Per Strand. Hij acht het bovendien noodzakelijk dat de Russen meer duidelijkheid geven over de operatie. Zo is het nog onzeker of Noorse deskundigen het optakelen nauwgezet mogen volgen.
Ook de Noorse milieuorganisatie Bellona kijkt bezorgd naar de strakke planning van de berging. Woordvoerder Thomas Nilsen: "Er kan van alles verkeerd gaan. Het schip kan bijvoorbeeld halverwege het optakelen weer naar beneden vallen waardoor de atoomreactoren kunnen gaan lekken. Die scenario's moeten eerst worden onderzocht."
Volgens Nilsen kunnen alleen de geruchten over bestraalde vis de markt al volledig ontwrichten, wat de Noren al eerder bij ongelukken met Russische onderzeeërs hebben meegemaakt.