De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Londen pal tegen rassengeweld

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - De Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, zei gisteren niet langer de rassenrellen in de Noord-Engelse stad Bradford te tolereren. "Ik kan de destructie en het zinloos geweld niet meer aanzien", zei de minister.

De half miljoen inwoners tellende stad wordt sinds het weekeinde elke nacht geplaagd door rassengeweld. Al drie dagen trekken groepen plunderende jongeren door bepaalde wijken. Gisteren werden vijftien blanke jeugdigen aangehouden tijdens gevechten. De politie riep gisteren Aziatische ouderen op om gekleurde vandalen aan te geven. Door een grote politiemacht op de been te brengen hopen de autoriteiten dat het weer rustig wordt in Bradford.

De scheiding van Aziatische en Engelse bevolkingsgroepen in het door heftige rellen geteisterde Bradford loopt geheel volgens raciale, etnische en religieuze lijnen. Dat blijkt uit een onderzoek van Lord Ouseley, de voormalige voorzitter van de Britse Commissie voor Raciale Gelijkheid. Hij heeft forse kritiek op de scheidslijnen omdat bevolkingsgroepen daardoor amper iets van elkaar weten. Een onbelangrijk meningsverschil kan volgens hem daardoor ontaarden in een explosie van geweld, zoals Bradford dat al diverse keren heeft meegemaakt.

Zo bezoeken blanke kinderen amper scholen waarop veel Aziatische kinderen les krijgen. Lord Ouseley pleit als oplossing voor gemengd onderwijs. Ook heeft hij kritiek op de politie en het gemeentebestuur die te weinig hebben gedaan om spanningen te voorkomen en problemen niet serieus namen.

In totaal zijn tot nu toe 21 verdachten, onder wie een veertienjarige jongen, voor de rechter in Bradford verschenen vanwege de rellen. De meesten werden beschuldigd van geweld, bedreiging en het bezit van een wapen. Op een enkeling na werden de meesten opnieuw voor onbepaalde tijd in de cel opgesloten. Volgens de politie was het gisteravond redelijk rustig.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.