De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Gehandicapten steeds
vaker op criminele pad

door Jos Hagers

   
 

DEN HAAG - Staatssecretaris Vliegenthart (VWS) zoekt snel een oplossing voor de opvang van het toenemende aantal geestelijk gehandicapten, die op het criminele pad is geraakt. Vliegenthart voerde gistermiddag top-overleg met een aantal deskundigen op haar ministerie.

Uit een rapport van het Expertisecentrum De Borg in Den Dolder is gebleken, dat politie en justitie zich geen raad meer weten met verstandelijk gehandicapten, die zich aan criminele activiteiten schuldig maken.

Volgens Mirjam Geesink, projectleider van het in opdracht van staatssecretaris Vliegenthart ingestelde onderzoek, moeten er met spoed minstens 350 extra opvangplaatsen voor criminele gehandicapten bij de vijf behandelcentra in ons land voor gedragsgestoorde verstandelijk gehandicapten komen.

De vijf centra zijn nu zo overbelast dat zij de toestroom van gehandicapten, die in aanraking met de politie zijn gekomen niet aankunnen.

De plotselinge piek in ontsporingen is volgens het rapport het gevolg van het beleid van de overheid om ook geestelijk gehandicapten, die vroeger vrijwel nooit buiten een inrichting kwamen, zelfstandig te laten wonen. Een flink aantal van hen kan deze vrijheid zonder een zorgvuldige begeleiding niet aan.

Projectleidster Mirjam Geesink verwacht dat ons land de komende jaren met een toenemende stroom ontsporende verstandelijk gehandicapte mensen te maken krijgt. Langer uitstel van noodzakelijke opvang is daardoor onverantwoord, vindt zij.

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de geestelijk gehandicapten, die in aanraking met de politie is gekomen zich aan een zedenmisdrijf schuldig heeft gemaakt. Vaak zijn medebewoners van hun wooneenheid daar het slachtoffer van. Maar de politie weet zich geen raad met de door geestelijk gehandicapten gepleegde seksuele intimidatie of verkrachting. Op de slachtoffers blijkt dan ook vaak een beroep te worden gedaan om geen aangifte te doen. Dit omdat een strafzaak meestal toch door justitie wordt geseponeerd. Ook bij winkeldiefstal en andere vergrijpen probeert de politie vaak om de zaak zonder aangifte te sussen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.