ANTWERPEN - Is het vanwege zijn Belgische nationaliteit of vanwege zijn gevoel voor humor? In ieder geval wordt Marc Wauters binnen de Rabobank-wielerploeg en daarbuiten regelmatig gedold. Gisterochtend, voor de start in Calais, werd hem gekscherend gevraagd hoe het voelde om als Belg in het oranje naar zijn vaderland te rijden. Wauters lachte, haalde zijn schouders op en stapte op zijn fiets. Vier uur later denderde hij langs de Schelde en won hij in Antwerpen de tweede etappe en de gele trui. In één klap werd het leven van de blonde coureur één grote lachfilm.

|
Marc Wauters. (Foto: EPA)
|
Een diamant van 60.000 gulden, felicitaties van koning Albert II en koningin Paola, de status van volksheld en het onbeschrijfelijke gevoel de leider in de Tour de France te zijn brachten Wauters echter niet van zijn stuk. Dat gaat vandaag ongetwijfeld wel gebeuren als hij in het geel door zijn woonplaats Lummen rijdt. "Ik ben nu elf jaar prof. Altijd heb ik mijn uiterste best gedaan. De trainingsschema's die ik kreeg, heb ik keurig afgewerkt. En nu zit ik hier, met een etappe op zak en in de gele trui over de doortocht in Lummen te praten. Wat een feest zal dat worden. Het hele dorp zal op zijn kop staan."
Bij de aankomst in Antwerpen nam de oranje-equipe alvast een voorschot op de nationale feestdag, die na de overwinning van Marc Wauters spontaan werd uitgeschreven. Renners vielen elkaar dolgelukkig in de armen, terwijl de ster van de dag werd bedolven door de internationale media. "We zitten op een gouden ei", vergeleek ploegleider Theo de Rooy. "In de breedte reed de ploeg een behoorlijke proloog. Ten aanzien van de concurrentie waren wij in orde. Dat beeld werd in de eerste etappe bevestigd. De meeste renners konden zich moeiteloos voorin handhaven. Toen wist ik dat een ontsnapping tot aan de finish kon slagen."
Waarna De Rooy de tactische meesterzet van Erik Dekker de hemel in prees: "Het was een briljante move van hem om achter die vier man aan te gaan. Op dat moment werd de basis voor dit historische succes gelegd, want wij hebben nog nooit de gele trui in de ploeg gehad."
Ook Marc Wauters (32), die twee jaar geleden Parijs-Tours won, was vol lof over het opmerkelijke initiatief op het moment dat de tweede etappe in een impasse leek te belanden. Terwijl vier man op ruim een halve minuut voorop reden, besloot Erik Dekker om de achtervolging in te zetten. Door een valpartij werd het ritme van het peloton even gebroken en sloten er nog tien man aan. Wauters: "Ik zat in zijn wiel toen Erik vroeg hoe ik mij voelde. Goed, zei ik en dus gaf hij er een snok aan. We vlogen zo naar de koplopers toe. Op tien kilometer van Antwerpen kreeg ik de opdracht om in de laatste twee kilometer volle bak weg te rijden. Het tempo lag te hoog en dus besloot ik om te wachten. Vlak voor de rode vlag ben ik gedemarreerd. Alleen een renner van Festina kon bij me komen. Het was erop en erover. Ik moest alles uit de kast rijden om in zijn wiel te blijven. Oei, dat deed pijn. Maar het lukte. De sprint werd een formaliteit."
Het brutale staaltje teamwork en de bravoure deden sterk denken aan de avonturen van Erik Dekker in de Tour van vorig jaar. Hij brak in het voorjaar zijn elleboog en vloog in de Tour na drie ritzeges. Marc Wauters keerde met een gebroken sleutelbeen terug uit Milaan-Sanremo en kon zes weken de ziektewet in. In de Vierdaagse van Duinkerken maakte hij zijn rentree. De Midi-Libre werd zijn laatste etappekoers voordat ook hij drie weken met verlof ging. "Maar ik ben blijven trainen en heb gedaan wat ik moest doen. De proloog in de Ronde van Zwitserland liep redelijk. Daarna heb ik een paar dagen zwaar afgezien. Pas in de vijfde etappe voelde ik de vorm terugkomen. Het ging beter en beter en dat zag de ploegleiding ook. Zij weten dat ik altijd mijn best doe en leggen geen druk op mijn schouders. Daar voel ik mij heel prettig bij."
Erik Dekker beaamde dat. "Als je tegen Wauters zegt, dat hij vanaf de eerste kilometer op kop moet rijden, dan doet hij dat. Daarom gunt iedereen hem deze overwinning van harte. Op de wereldtitel na hebben wij nu zo'n beetje alles gewonnen. Dat geeft een heerlijk gevoel. Ik ging in de achtervolging om een beetje gek te doen. Met dit resultaat. Dat is bijna net zo mooi als zelf winnen."
Uitslagen en klassementen op de speciale Tour de France-site.