ROTTERDAM - Het volledige wagenpark van de Nederlandse politie wordt vervangen. Het gaat om in totaal 14.000 auto's en motoren die de komende vier jaar zullen worden besteld. Met de mega-order is een bedrag van zo'n zeshonderd miljoen gulden gemoeid.
Tevens komt er een einde aan de grote verscheidenheid aan automerken in politieland. Nu leveren maar liefst 24 fabrikanten aan de 25 verschillende politieregio's in ons land. Dat worden er straks nog 'slechts' vijf.
Door via een Europese aanbesteding gezamenlijk te gaan inkopen hoopt de Nederlandse politie vele miljoenen guldens te besparen. Daar de fabrikanten er alles aan is gelegen zich ook volgend jaar nog 'huisleverancier' van de Nederlandse politie te mogen blijven noemen, zullen zij er alles aan doen de politie te paaien.
Onder meer middels hoge kortingen hopen zij de concurrentie te snel af te zijn. Liever een auto tegen kostprijs leveren, dan dat de politie straks niet meer in jouw merk rondrijdt, luidt het motto in autoland. Leveren aan de politie is immers goed voor het imago, zeker nu diezelfde politie vanaf volgend jaar nog maar in vijf merken gaat rondrijden.
De grootste kanshebbers wat betreft de opvallende surveillance-auto's lijken de Mercedes C-Klasse, de Ford Mondeo, de Volvo V70, de Volkswagen Golf en de Opel Vectra te zijn. Zeker de twee laatstgenoemden kunnen zich als marktleiders in ons land niet permitteren straks niet tot het selecte groepje van leveranciers te behoren.
Jaarlijks besteedt de Nederlandse politie voor 150 miljoen gulden aan auto's. Elk korps is daarbij vrij in keuze voor merk en type. Zo rijdt bijvoorbeeld het korps Amsterdam Amstelland rond in de Volkswagen Golf, terwijl in andere regio's juist weer de Smart of Mercedes een vertrouwde wagen is in het straatbeeld. "Het maakt het er voor het publiek niet gemakkelijker op", aldus P. Favier van het korps Rotterdam Rijnmond, verantwoordelijk voor de Europese aanbesteding.
Naast de inkoopkorting en herkenbaarheid denkt de politie straks ook veel kosten te gaan besparen op het onderhoud. Favier: "Nu nog moeten korpsen voor de verschillende merken onderdelen op voorraad hebben. Dat is straks voorbij. De kosten per kilometer kunnen daardoor flink omlaag."
Fabrikanten die kans willen maken op de mega-order zullen overigens nog meer moeten bieden dan alleen een forse korting. "Politieauto's zitten vol met apparatuur. Door die inbouw duurt het gemiddeld vier tot acht weken voordat een nieuw voertuig daadwerkelijk de weg op kan. Wellicht zijn er fabrikanten die dat al vanuit de fabriek kunnen leveren," aldus Favier.
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de eisen waaraan de voertuigen moeten voldoen, zoals afmetingen, veiligheid en mogelijkheden tot bepantsering van de wagens. Begin volgend jaar kunnen de fabrikanten hun offertes uitbrengen. Favier verwacht dat enkele maanden later de definitieve contracten zullen worden getekend.