De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Succesvolle Opta op in NMa

Van onze parlementaire redactie

   
 

AMSTERDAM - De telecom- en postwaakhond Opta wordt in 2005 toegevoegd aan de mededingingsautoriteit NMa. Onderzoek heeft uitgewezen dat Opta sinds de oprichting vier jaar geleden goed heeft gefunctioneerd, maar efficiency en veranderende Europese regels nopen tot het samengaan van de organisaties.

Dat heeft staatssecretaris Monique de Vries (Telecom) gisteren bekend gemaakt. De bewindsvrouw is tevreden omdat het toezicht van Opta de afgelopen jaren heeft geleid tot meer onderlinge concurrentie tussen telecomaanbieders.

En dat heeft weer geleid tot lagere tarieven en meer keuzemogelijkheden voor consumenten. Volgens De Vries heeft Nederland een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor telecombedrijven: in 1990 was er alleen KPN en nu zijn er circa 400 telecombedrijven.

In 2005 wordt Opta net als de vervoerskamer en het elektriciteitstoezicht een aparte kamer bij NMa. Een voorwaarde voor de operatie is wel dat zowel de NMa als 'het kamermodel' goed functioneert.

In de komende jaren moeten NMa en Opta al nauwer gaan samenwerken. Opta krijgt ook ruimere bevoegdheden. Deze zomer gaat de staatssecretaris knelpunten voor de organisatie proberen weg te nemen. Dat moet leiden tot snellere uitspraken van de Opta en flink hogere boetes die beter passen bij de geconstateerde overtredingen. Opta wil zelf een bestuurlijke boete van een miljoen gulden kunnen opleggen.

Ook moet de samenwerking en gegevensuitwisseling met het ministerie worden verbeterd. De staatssecretaris voelt echter niets voor het idee van de Opta om ook het toezicht op media en etherfrequenties bij haar onder te brengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.