De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ING Groep krijgt tweede
vergunning voor China

door RENÉ LUKASSEN

   
 

WENEN - ING Groep krijgt nog dit jaar een tweede vergunning om in China levensverzekeringen te verkopen. Dit zegt bestuursvoorzitter Ewald Kist in een gesprek met deze krant. Ook in India zal de bankverzekeraar dit jaar de 'levenmarkt' betreden.

De tweede Chinese vergunning is van belang omdat Peking per regio goedkeuring voor verzekeringsactiviteiten moet verlenen. De nieuwe licentie zal worden afgegeven voor de provincie Guanzou, hoopt Kist. "De bestaande machine (uit Shanghai, red.) zal dan worden gekopieerd."

De vergunning biedt volgens ING zicht op tien miljoen potentiële klanten. Voorwaarde voor afgifte is wel dat China eveneens in 2001 toetreedt tot de wereldhandelsorganisatie (WTO).

In Shanghai biedt ING via het vorig jaar overgenomen Aetna al levensverzekeringen aan. In die regio is inmiddels een uitgebreid netwerk opgezet van 3000 agenten.

Daarmee heeft de Amsterdamse bankverzekeraar een voorsprong van twee jaar genomen op Aegon, zegt Kist. Aegon wacht nog op zijn eerste Chinese vergunning. "Wij zijn in China op een rijdende trein gesprongen", constateert de ING-topman met enige tevredenheid in het Oostenrijkse Wenen, waar hij een verzekeringscongres bezoekt.

China telt 1,3 miljard inwoners. Uit cijfers van de Chinese verzekeringsautoriteiten blijkt de markt voor verzekeringsproducten sinds 1980 jaarlijks met 35% te groeien. Het bruto binnenlands product (bbp) nam in diezelfde periode toe met gemiddeld jaarlijks 7,5%.

Het groeicijfer mag dan indrukwekkend zijn, de daadwerkelijke bestedingen aan verzekeringsproducten zijn aan de bescheiden kant. Per hoofd van de bevolking gaven Chinezen aan verzekeringen het afgelopen jaar nog geen ƒ40 uit. Een schijntje vergeleken met de meer dan ƒ5220 die een Amerikaan per jaar aan verzekeringen besteedt (cijfer: 1996).

De komende vijf jaar zal de marktgroei in China naar verwachting 12% per jaar bedragen, maar ING zal de Chinese koek moeten delen met steeds meer concurrenten. Sinds vorig jaar zijn zestien buitenlandse partijen in het land actief, op een totaal van 31 (waarvan nog altijd vier staatsbedrijven). Nog eens 89 andere 'buitenlanders' hebben in het land een vertegenwoordiging.

Marktdeskundigen verwachten dat als China eenmaal lid is van de wereldhandelsorganisatie de laatste belemmeringen daarvoor moeten deze maand worden weggenomen nog eens 13 verzekeraars een vergunning zullen krijgen. Een daarvan is Aegon, dat een toezegging voor een vergunning heeft. "De markt is groot genoeg", reageert Kist.

India hoopt Kist volgend jaar februari te bezoeken, voor wat hij de 'kick-off' dáár noemt. In afwachting van een vergunning voor de verkoop van levensverzekeringen is ING er al actief met een bedrijf voor beleggingsproducten voor particulieren. In een lokale partner ook in India is die verplicht heeft ING reeds een belang van 20% (in Vysya Bank, een handelsbank in de particuliere sector). De Chinese partner is China Pacific Insurance Company, volgens Kist de nummer drie van het land.

India wordt voor ING de zestiende zogenoemde greenfield (landen waar ING de activiteiten van de grond af opbouwt). Normaal moeten greenfields in het vierde jaar bijdragen aan de winst. Shanghai zal dat naar verwachting al in 2002 doen, aldus Kist en Guanzou dus waarschijnlijk in 2004.

"Misschien dat het in India wat langer gaat duren", houdt de ING-bestuurder een slag om de arm. India is volgens hem 'een heel andere planeet'. "Alles gaat er heel langzaam, maar heel misschien kunnen we er toch al dit jaar beginnen." De ogen zijn gericht op Bangalore, het 'silicon valley' van India. Daar zijn relatief veel mensen werkzaam in de it. "Door ons belang in Vysya Bank hebben we er al een klantenbestand", weet Kist.

Aegon kijkt in India 'heel actief' rond naar een mogelijke partner, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Ook in deze wereld lijkt ING Groep daarmee een voorsprong te hebben genomen op de Haagse concurrent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.