De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  WINSTWAARSCHUWINGEN BLIJVEN BEURS VERRASSEN
v.d. Moolen en BESI lager
   
 

AMSTERDAM - De zomervakantie lijkt op de Amsterdamse beurs nu duidelijk te zijn aangebroken. Doorgaans weinig handel en koersen die maar nauwelijks van hun plaats komen kenmerken het beursverloop.

Veel spanning op de beurs was er ook gisteren niet. Die was eigenlijk alleen te vinden bij de aan het tv-scherm gekluisterde handelaren die de tennisfinale op Wimbledon volgden.

Winstwaarschuwingen waren er dit keer wel weer. Het technologiefonds BESI en beurshandelaar Van der Moolen waren dit keer degenen die voor hun aandeelhouders een onaangename verrassing in petto hadden. "Toch zou je je zo langzamerhand wel kunnen gaan afvragen of er eigenlijk nog veel bedrijven zijn die niet met tegenvallende resultaten over het tweede kwartaal te maken hebben", opperde aan handelaar. De aankondiging van beide bedrijven leverde niettemin weer tot de gebruikelijke schrikreacties op.

BESI schoot bijna 9% (70 eurocent) omlaag tot EUR7,15, terwijl Van der Moolen EUR1,05 verloor op EUR29,15.

Effectenhuis Van der Moolen vreest dat de winst in het tweede kwartaal fors is geduikeld. Nadat in het eerste kwartaal de winst al met 16,5% was gedaald zal de operationele winst (inclusief acquisities) over de eerste zes maanden waarschijnlijk 25% minder zijn dan vorig jaar. Als belangrijkste reden voor de daling noemt de directie de afnemende volatiliteit op de beurzen.

Voor het gehele jaar ziet het er evenmin rooskleurig uit, want de winst zal ook over die periode 25% lager uitkomen. Dat is veel minder dan eerder dit jaar werd voorspeld. Toen dacht Van der Moolen nog dat de terugval voor geheel 2001 in lijn met de daling van over de eerste drie maanden zou zijn. Wel zit er naar verwachting een buitengewone bate van EUR30 miljoen netto in het vat. Een meevaller, die Van der Moolen boekte op de verkoop van aandelen Euronext. De definitieve halfjaarcijfers komen 2 augustus.

BESI, die over twee weken met de definitieve kwartaalcijfers komt, gaat fors het mes zetten in het personeelsbestand. Zo'n 13% van de personeelsleden (dat is 123 man) moet opzoek naar een andere baan.

Voor die reorganisatie wordt ten laste van het tweede kwartaal een last genomen van EUR3,5 miljoen. Daardoor zal het bedrijf diep in de rode cijfers belanden: zo'n EUR3 miljoen, is de waarschuwing van de directie.

Een forse veer moest handelshuis Hagemeyer laten. Bij een voor dit hoofdfonds grote omzet van bijna 1,2 miljoen aandelen (dubbelgeteld) zakte de koers zonder direct aanwijsbare reden EUR1,73 tot EUR20,40. Een woordvoerder van Hagemeyer zei zelf ook voor een raadsel te staan. "Er is geen winstwaarschuwing op handen of ander nieuws, dus we begrijpen deze koersbeweging absoluut niet."

Het Naardense concern werd in de afgelopen weken al meegesleurd met de koersval van collega Buhrmann, dat vorige maand een tweede winstwaarschuwing afgaf. Hagemeyer, net als Buhrmann zeer actief in de Verenigde Staten, hield de voeten tot nu toe keurig droog. Beleggers lijken de zaak evenwel te wantrouwen. Hagemeyer vermoedt dat een grote partij op "een of andere indicatie" besloot tot verkoop van haar stukken over te gaan. "Maar zeker weten doen we dat niet. We hebben banken en analisten gebeld om te vragen of zij iets wisten, maar niemand had een antwoord."

Uitgever VNU blijft goede hoop hebben dat de verkoop van de consumentenbladen op korte termijn zal lukken. Nu wordt de Finse uitgever Sanoma genoemd als toekomstige eigenaar van bladen als Donald Duck, Margriet en Libelle. Het Finse bedrijf heeft bevestigd dat het met VNU onderhandelt over de aankoop. De boekhouding is intussen 'grondig bestudeerd' en er wordt verder onderhandeld, was het summiere commentaar van Sanoma.

Optimistisch over de goede afloop daarvan zijn in ieder geval diverse VNU-hoofdredacteuren. Zij hebben hun medewerkers via e-mails al laten weten dat de onderhandelingen in een vergevorderd stadium zijn. VNU zelf bevestigde in gesprek te zijn met de Finnen, maar wees er nog eens op ook met andere partijen over de verkoop in onderhandeling te zijn. Ondanks alle optimisme sloot VNU niettemin EUR0,27 lager op EUR40,33. "Eerst zien, dan geloven", was het nuchtere commentaar van een handelaar. Overigens viel er gisteren bij VNU best wel wat te zien: in de namiddag stond het hoofdkantoor te Hoofddorp in brand.

In de telecomhoek vormde KPNQwest een witte raaf met een winstje van EUR0,91 op EUR10,63. KPN, UPC en Versatel verloren daarentegen opnieuw terrein.

Goed nieuws kwam er in de technologiehoek van Neways Electronics. Dit bedrijf heeft een intentieverklaring getekend voor de acquisitie van Cereon, een onderneming die gespecialiseerd is in onderhoud en reparatie van mobiele telefoons. Verder heeft Neways overeenstemming bereikt over de eerder aangekondigde verkoop van het Duitse proces- en machine automatiseringsbedrijf PMA. De koers van Neways zakte een eurostuiver tot EUR5,45.

Devote, die vrijdag met een winstwaarschuwing kwam, moest nog eens EUR0,44 terug naar EUR2,40.

In de financiële hoek steeg Aegon aanvankelijk vier eurodubbeltjes, maar aan het einde van de dag was dat omgezet in een verlies van per saldo $0,13 op EUR32,62.

Het verzekeringsconcern zou volgens de Britse Sunday Times de belangrijkste kandidaat zijn om de levensverzekeringen van het Britse Royal & Sun Alliance over te nemen. De prijs zou rond de ƒ6,25 miljard liggen, wist de krant te melden. Zoals gebruikelijk weigerde Aegon in te gaan op dergelijke 'geruchten'. Voor het verzekeringsconcern zou een dergelijke overname goed passen in zijn strategie om tot de vijf van levensverzekeraars in Engeland te gaan behoren. Begin jaren '90 kocht Aegon al Scottish Equitable en twee jaar geleden werd Guardian Royal Exchange ingelijfd.

De handel in Weweler werd gistermiddag stilgelegd in verband met het aflopen van het bod van VDL op het Apeldoornse bedrijf. Voor een aandeel Weweler bood VDL EUR20 in contanten. De laatste beurskoers van de autoverenfabrikant was gisteren net iets daaronder: EUR19,80.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.