De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Prinses Diana met rozentuin herdacht

door Willem Kool

   
 

LONDEN - De Britse koninklijke familie is na rijp beraad akkoord gegaan met de plannen om een speciale rozentuin ter nagedachtenis van prinses Diana in te richten. Het 72 miljoen gulden kostende project moet in 2003 zijn afgerond. Behalve Diana's rozentuin komt er op het ruim 20 hectare grote complex ook een tuin voor koningin Elizabeth II, ter gelegenheid van haar gouden regeringsjubileum dat volgend jaar groots wordt gevierd. Voor de koningin-moeder wordt een bijzondere eeuwtuin ingericht ter ere van haar 100e verjaardag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 34kb)
Rozentuin voor Diana. (Foto: PA)
De plannen werden een week geleden onthuld tijdens de Hampton Court Flower Show. De locatie voor de koninklijke nationale rozentuin wordt een groene, op het zuiden liggende heuvel bij de plaats St. Albans in Hertfordshire, iets ten noorden van Londen. Het is het grootste tuinencomplex ter wereld dat dit jaar ter hand wordt genomen.

De Koninklijke Nationale Rozenvereniging van het Verenigd Koninkrijk beschreef de tuin voor Diana als "een passend en eeuwig durend eerbetoon aan Engelands roos". Het idee komt na de aankondiging dat er ter ere van Diana een circa 12 miljoen gulden kostende fontein zal worden gebouwd langs de oevers van het Serpentine-meer in Hyde Park, vlakbij haar voormalige landhuis Kensington Palace.

Diana's rozentuin in St. Albans zal één van de grootste publieke gedenktekens aan haar worden. Prins Charles steunt het project en heeft er inmiddels van harte zijn zegen aan gegeven. Directeur Ken Grapes van Koninklijke Nationale Rozenvereniging zei: "Dit zal een tuin voor het volk worden, voor de prinses van het volk, de people's princess. Het wordt een plek van vrede en stilte, waar mensen kunnen wegmijmeren en zich een veel geliefde figuur kunnen herinneren."

De architect van het tuinencomplex is professor David Stevens (59). Zijn ontwerp voor Diana's rozentuin omvat onder meer een 30 meter hoge ranke, met goudblad bedekte spits, die verankerd staat op een 14 meter brede Chinese rots. Vanaf de punt van de spits stroomt water naar beneden over de rots in een bassin. Het water vloeit daarna via een soort trap naar andere bassins. Aan het einde van de tuin komt een 300 meter lange muur te staan waarin bronzen plaquettes van internationale kunstenaars worden geplaatst, over het leven van Diana.

"De spits beeldt de hoop en het vertrouwen van de prinses uit, de rots de vastheid. Het wordt een tuin voor iedereen, voor volwassenen en voor kinderen", aldus professor Stevens. Ter ere van koningin Elizabeth II heeft hij een knusse tuin ontworpen. Water loopt 200 meter van de heuvel naar beneden in een meertje met fonteinen. Langs de waterpartij komen de favoriete bloemen van de koningin, waaronder rozen.

De eeuwtuin voor de queen-mum krijgt de grootste pergola van Groot-Brittannië en wordt versierd met klimrozen en kamperfoelie. Tussen de 350 meter lange pergola komen drie bronzen art deco-schalen, die water spuwen in drie meertjes. In het midden van de tuin komt een prieel met klimplanten. De verwachting is dat het nieuwe koninklijke tuinencomplex jaarlijks honderdduizenden binnen- en buitenlandse bezoekers zal trekken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.