BOULOGNE-SUR-MER - Terwijl de een zijn ambities onder de groene zoden begroef, stond de ander moppen te vertellen. Vijf minuten voor zijn proloog wist Christophe Moreau zich omringd door vrouwelijk schoon en had hij in het vip-dorp de lachers op zijn hand. Een stief kwartiertje later lag heel Frankrijk aan zijn voeten en stond hij in het geel te stralen op het podium. Op dat moment betreurde Erik Zabel het nog steeds naar 'La douce France' te zijn afgereisd. Als een klein kind was hij door zijn ploegleiding in de hoek gezet. Een etmaal later was ook de vedette van Telekom een gelukkig mens en zat de groene trui stevig om zijn schouders.

|
Erik Zabel (Foto: Cor Vos)
|
Het humeur van Moreau en Zabel stond symbool voor de verrassende ouverture van de Ronde van Frankrijk. Winnen vergoedt alles en doet het verleden vergeten. Drie jaar geleden was Moreau één van de hoofdrolspelers in het dopingschandaal rond de Festina-ploeg. Hij bekende, werd zes maanden geschorst en vierde met opgeheven hoofd zijn rentree in de Tour. Vorig jaar liet Moreau in een ander positief opzicht van zich spreken door vierde in het eindklassement te worden.
Met de gele trui om zijn schouders voorspelde de winnaar van de Dauphiné Libéré dat het podium in Parijs binnen zijn bereik ligt. "Dit is een geschenk van God", jubelde hij met veel gevoel voor overdrijven. "Een dag van dankbaarheid om nooit te vergeten. In de bergen ben ik een stuk sterker geworden en daarom is deze gele trui een bonus. Elke dag dat ik erin rij, is meegenomen, maar niet meer dan dat. Ons volgende rendez-vous is in de Alpen."
De grootspraak vormde een schril contrast met de lichte depressie van Erik Zabel. Vijf keer won hij de groene trui, in het tricot van Telekom faalde hij nooit. Niet in de klassiekers (4x Milaan-Sanremo en Amstel Gold Race) en ook niet in de Tour (5x groene trui). Toch werd de winnaar van de Wereldbeker als een piepeltje behandeld toen na het Duits kampioenschap werd besloten om alles op alles te zetten om Jan Ullrich voor de tweede keer de Tour te laten winnen. En dus bleven de piloten Fagnini en Aldag thuis omdat 'Der Jan' de voorkeur gaf aan zijn vriend Andreas Klöden en Jens Heppner. Het ongenoegen van Zabel werd door de Duitse kopman afgedaan als 'onbelangrijk'. Een rel was geboren, waarna de doofpot uit de Telekom-camper tevoorschijn werd getoverd toen Ullrich beterschap beloofde: "Ik zal de komende dagen proberen om Zabel aan een ritzege te helpen."
Daar was in de ontknoping van de eerste etappe geen sprake van. Tot een kilometer van de meet werd Zabel door Alexander Vinokourov en Steffen Wesemann uit de wind gehouden. Daarna stond hij er alleen voor en dat is voor de modelprof geen enkel probleem. "De wind was van grote invloed. Daarom moest ik niet te vroeg op kop komen. Dat lukte perfect."
In Boulogne-sur-Mer stond Erik Zabel alleen op de foto en won hij alweer zijn negende Tour-etappe. De groene trui werd zijn bonus. "Voor de rust rond onze ploeg is deze zege ideaal", antwoordde hij diplomatiek op de vraag of zijn onvrede nu verleden tijd is. Dat zal de komende weken duidelijk worden als Ullrich zich als absolute nummer één van Telekom dient te profileren. Voor het zover is, zal Zabel zeker proberen om de tien vol te maken. Zijn ambitie is nog altijd sterker dan zijn rancune. "In 1994 werd Olaf Ludwig hier verslagen door Jean-Paul van Poppel. Olaf is tegenwoordig onze pr-man, hij kent de aankomst als zijn broekzak. Zaterdagavond heb ik met hem de finale doorgenomen. Dat heeft uitstekend geholpen."
In het spoor van de Duitser eindigde Steven de Jongh op een veelbelovende zevende plaats. "Ik kwam opeens vol in de wind te zitten", stamelde de Rabo-renner, "en miste de power om nog een keer door te trekken. Toch hou ik een goed gevoel aan deze sprint over, want ik heb het idee dat er een dag komt dat ik iedereen ga verrassen."