AMSTERDAM - Beleggers die zich het afgelopen half jaar enkel en alleen op de Nederlandse markt hebben gestort, moeten momenteel flink op de blaren zitten. Gemiddeld hebben de beleggingsfondsen die zich richten op dit segment sinds 1 januari van dit jaar een verlies van 10 procent moeten incasseren. Dan was een keus voor een onroerendgoedfonds lucratiever geweest. Die zijn de afgelopen maand weer opgekrabbeld na een korte tegenslag. Bij de sectorfondsen was er de afgelopen maanden opmerkelijke koerswinst te halen in media-, energie- en grondstoffenfondsen.
Van de beleggingsfondsen die alleen in Nederlandse aandelen beleggen, valt de afgelopen maand Dresdner VPV op. Dit fonds slaagde er de laatste twaalf maanden in als enige een koerswinst te boeken, maar moet de laatste maand hard terug. "Als je hard stijgt, dan kun je ook hard omlaag", aldus onderzoeker Pieter Hulst van het economische instituut Nyfer. "Op lange termijn hoeft dat geen probleem te zijn. De vraag is echter of het fonds de afgelopen weken de portefeuille zodanig heeft gewijzigd om het rendement in de toekomst zeker te stellen."
Al met al ziet Hulst de komende maanden geen verbetering optreden op de Amsterdamse beurs. "Beleggers die voor de Nederlandse markt hebben gekozen moeten maar aan het idee wennen dat vette jaren als 1997 en 1998 nog even op zich laten wachten."
Sinds die terugval van de aandelenmarkt hebben de onroerendgoedfondsen een mooie stijging meegemaakt. Deze sector heeft het afgelopen jaar beter gedaan dan alle andere beleggingscategorieën. "Beleggers die hun risico's willen spreiden, doen er goed aan om in vastgoed te zitten", aldus Hulst. "Maar het is onverstandig om je hele vermogen op onroerend goed te zetten. Daarvoor is het rendement ten opzichte van het risico weer te laag."
ZOM Florida is de ongekroonde koning van de vastgoedfondsen. Het fonds belegt alleen in vakantieparken met hotels en appartementen in de zonnige Amerikaanse staat. Die niche doet het bijzonder goed. Een vastgoedbelegging in Noord-Amerika staat overigens niet garant voor succes. Rodamco doet het nog heel aardig met een jaarrendement van 18,9 procent in de afgelopen twaalf maanden (tegen 44,6 procent bij ZOM Florida), maar het ooit zo roemruchte Sarakreek mist de boot volledig. Dat fonds heeft alleen al dit jaar 60 procent van zijn waarde moeten inleveren.
Ook bij de gemengde fondsen staat een eenzijdig fonds aan de top: het AH Vaste Klanten Fonds. "Als je echte spreiding zoekt, is dit geen goede keus", vindt Hulst. Wordt dit fonds buiten beschouwing gelaten, dan hebben die fondsen die overgewogen zijn in obligaties het er de afgelopen maanden het beste van af gebracht. Aandelen doen het buitengewoon matig. "Hoe meer een fonds in aandelen belegt, hoe slechter het fonds momenteel presteert", concludeert de Nyfer-onderzoeker.
De trend om 'maatschappelijk' te beleggen vindt inmiddels duidelijk zijn weerklank in de rangorde van de sectorfondsen. De groenfondsen, die geld steken in zonne-energie en windmolens, doen het goed in de bovenste regionen. Fondsen als het ABN Amro Groen Fonds en het Triodos Groenfonds genieten fiscale voordelen. Volgens Hulst is dat de belangrijkste reden voor de gestegen belangstelling voor deze fondsen.
Helemaal onderaan bungelen de internetfondsen. Die blijven terrein verliezen. Gemiddeld worden de internetfondsen op dit moment 40 procent lager gewaardeerd dan aan het begin van dit jaar.