De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Zomeruniversiteit Euronext
blijft vooral Frans feestje

Van een onzer verslaggevers

   
 

SINT-PETERSBURG - Afgelopen vrijdag was voor beursorganisatie Euronext nv. een dubbel duur dagje. Terwijl de fusiebeurs op de eerste dag van haar notering al meteen ruim 9% van haar beurswaarde verloor, ontving 'de beurs' in het Russische Sint-Petersburg circa negentig relaties (mét aanhang). Université d'été (zomeruniversiteit) heet de jaarlijks terugkerende en uit Parijs overgewaaide studiereis van Euronext, volgens sommigen om belastingtechnische redenen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 24kb)
Het Hermitage Museum
Het was voor het eerst sinds de fusie dat voor de reis ook Belgen en Nederlanders waren uitgenodigd. Desondanks bleef het toch vooral een Frans feestje. En ook al kreeg het aandeel Euronext in Parijs, Amsterdam en Brussel klappen, de wodka smaakte er niet minder om.

Vier dagen Sint-Petersburg, op kosten van de beurs. In een (vier-sterren)hotel waar een reep chocola zesentwintig keer zo duur is als in het supermarktje om de hoek. Geen wonder dat een beursgang geld in het laatje moet brengen. "Fout", corrigeert Leni Boeren, hoofd Marketing van Euronext: "De deelnemers betalen zelf de helft van de reissom".

Het gaat om de Nederlanders, zo blijkt later, die nog altijd een respectabele EUR800 (ƒ1.763) kwijt zijn. De Belgen zijn met een niet gesponsorde EUR3.250 (ƒ7.162) het duurst uit, leert een vergelijking. De Franse deelnemers krijgen een rekening van 12.000 frank (ƒ4.000) per persoon, als men een aandelen-uitgevende instelling vertegenwoordigt. Is dat niet het geval, dan is men 20.000 frank (ƒ6.667) kwijt. De gastsprekers en journalisten mogen voor niets mee.

Ondanks de sponsoring vanuit Nederland hebben zich niet meer dan vijf landgenoten voor de reis aangemeld. "Omdat de timing vanuit Nederlands oogpunt ongunstig was", legt Boeren uit. "Er waren relaties die wel interesse hadden, maar zelf net met vakantie gingen." En een vakantie is de zomeruniversiteit nu juist niet, of: niet helemaal.

Zo zijn er vrijdag en zaterdag in de ochtenduren bijeenkomsten met als onderwerp: de gevolgen van de fusiebeurs voor regelgeving en toezicht en de verhandelbaarheid van middelgrote en kleine fondsen, en: de aantrekkelijkheid van Euronext voor particuliere en institutionele beleggers. Voor de meegereisde partners is er een alternatief, toeristisch programma. 's Middags mogen er ook 'studenten' mee op stap, net als zondag.

Dat de zomeruniversiteit vooral een Franse aangelegenheid is, blijkt meteen al bij aankomst, donderdagavond. Na het diner heet Dominique Leblanc, naar verluidt scheidend manager noteringen, de gasten hartelijk welkom. In het Frans wel te verstaan. De Nederlanders houden zich koest, maar een medewerkster van Euronext Amsterdam roept Leblanc, als deze weer is aangeschoven, fluisterend tot de orde.

Terwijl de eerste gasten de dinerzaal al verlaten, richt de Fransman zich alsnog tot de Nederlandstaligen. In het Engels deze keer, de officiële werktaal van Euronext nv. "Net zo onverstaanbaar als in het Frans", zegt iemand, maar Leblanc krijgt de handen er wel voor op elkaar. Het is gezellig en het moet gezellig blijven, nietwaar. Tijdens de opnieuw Franstalige studiebijeenkomsten is gezorgd voor simultaanvertaling, zo blijkt de volgende dag.

Grote afwezigen tijdens deze eerste dagen zijn beursbestuurders Jean François Théodore (Parijs), George Möller (Amsterdam) en Olivier Lefebvre (Brussel). Die hebben het dan nog te druk met de beursintroductie van Euronext. Möller schuift vrijdagavond wel tijdens het diner aan, evenals Lefebvre. Théodore laat zijn gezicht pas zaterdag zien. Möller en Théodore reizen in verschillende vliegtuigen, om te voorkomen dat beide topmannen tegelijkertijd iets zou overkomen.

De zomeruniversiteit is voor alle drie bestuurders het sluitstuk van de beursintroductie. Möller gaat, nu de beursgang van Euronext achter de rug is, eerst met vakantie. Een verblijf in een taleninstituut ligt ook in het verschiet. In het Belgische Spa gaat de beursbestuurder zich verdiepen in...: het Frans.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.