De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nederlands modehuis wil
markt in VS veroveren

door PETER VAN DER TUIN

   
 

AMERSFOORT - Meestal zijn het Amerikaanse bedrijven die Europa willen veroveren. Maar een piepjong Nederlands modebedrijf doet het omgekeerd. Brunotti in Amersfoort gaat namelijk puur Nederlandse mode verkopen in de VS en de Amerikaanse giganten concurrentie aandoen. Binnenkort gaat de monstercollectie voor de zomer van 2002 al de oceaan over.

"Drie maanden geleden hebben we een joint venture opgericht in Portland, Oregon. Er bleek belangstelling te bestaan voor onze mode-artikelen en een ervaren Nederlander die al lang in de VS woont zag daar goede kansen voor. Hij bewerkt de markt, wij leveren vanuit Nederland", zegt eigenaar-directeur Henk Bergsma (40).

Eigenlijk is hij jurist maar tijdens zijn studietijd verkocht hij T-shirts om wat bij te verdienen. Na zijn afstuderen belandde hij in de textiel en ruim vijf jaar geleden kocht hij het merk Brunotti. "Dat merk was verzonnen door Claudio Brunotti, een Italiaanse computerdeskundige die bij IBM in Nederland werkte. Het had nog een kleine jaaromzet, zo'n ƒ600.000 en dus kon ik het voor weinig centjes krijgen. Maar Brunotti had het merk wel overal ter wereld gedeponeerd, van de VS tot in Bangla Desh en China toe. En dat is uitzonderlijk want dat heeft zelfs een bedrijf als Nike niet voor elkaar gekregen," aldus Bergsma in zijn gloednieuwe gebouw in Amersfoort. Dat er net is ingebroken en een deel van de nieuwe collectie is gestolen neemt hij schijnbaar laconiek op.

Bergsma trok van alle kanten modemensen aan, begon met ontwerp en styling, zette de distributie goed op poten en stak veel geld in reclame en sponsoring. De feitelijke productie vindt voornamelijk plaats in het Verre Oosten. "Dat heeft gewerkt", zegt hij tevreden. "De omzet is in ruim vijf jaar gestegen van ƒ600.000 naar ƒ46 miljoen en we hebben nu 37 werknemers. Vorig jaar was de omzet nog ƒ32 miljoen dus de vaart zit er gigantisch in. Onze stijl slaat aan: tikje Italiaans, frivool, frisse kleuren en de sfeer van 'dolce vita'. Het prijsniveau ligt iets boven dat van Hennes & Mauritz en C&A en de doelgroep bestaat uit jonge mensen tussen de 15 en 25 jaar. Zo'n 40% van onze omzet is inmiddels export binnen Europa, vooral naar Frankrijk, Duitsland, België en Engeland. Het assortiment is ook flink uitgebreid en de zomercollectie bestaat nu al uit 550 artikelen."

Amerika gaat dus van Nederland horen, maar ook op een ander front zet Bergsma de aanval in. Per 1 juni van dit jaar gaat het niet alleen meer om textiel, maar ook om schoenen van Brunotti. Bergsma: "Schoenen worden steeds belangrijker in de huidige modetrend. Het schoeisel moet bij de hele 'outfit' passen en daar hebben mensen meer geld voor over dan vroeger. Het accentueert de lifestyle. Wij doen echter niet alle soorten schoenen, alleen maar het meer sportieve type in prettige kleuren en een eigen logo. Styling en ideeën regelen we zelf, de productie doet AFG in Waalwijk. Dat is een enorme schoenenproducent die ook levert aan organisaties als bijvoorbeeld L.A. Gear en Kappa. Brunotti Footwear en Brunotti USA zijn dus onze nieuwste avonturen waar we veel van verwachten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.