De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Noodweer treft toerist

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Toeristen moeten de komende dagen hun vakantieplannen drastisch bijstellen, nu één van de belangrijkste Franse verkeersaders door het hevige noodweer van dit weekeinde volledig onbegaanbaar is geworden.

Het betreft de rijksweg A1, Brussel-Lille-Parijs, die door een zware aardverschuiving tot zeker woensdag in beide richtingen potdicht zit. De verschuiving vond plaats tijdens de tweede grote vakantie-uittocht van deze zomer en leidde tot vele tientallen kilometers lange files.

Duizenden toeristen, waaronder veel Nederlanders, kwamen in het holst van de nacht muurvast te zitten op de rampweg en werden na uren wachten gedwongen om achteruitrijdend de A1 te verlaten. De evacuatie werd nog eens bemoeilijkt, omdat ook veel van de doorgaans slecht verlichte lokale wegen door de overvloedige regenval volledig onder water waren komen te staan.

Op dit moment wordt met man en macht gewerkt om de A1 weer vrij te maken voor het vakantieverkeer. Maar volgens de Franse tolwegmaatschappij SANEF zal het zeker nog tot woensdag duren alvorens de weg weer wordt vrijgegeven. De Franse verkeerspolitie raadt vakantiegangers dan ook aan te wachten met hun vertrek richting het zuiden tot de situatie in Frankrijk weer enigszins is genormaliseerd.

De ANWB zegt geen meldingen te hebben binnengekregen van gestrande Nederlanders. Wel adviseert de bond iedereen die de komende dagen toch richting het zuiden wil afreizen goed de actuele verkeersinformatie op teletekstpagina 738 in de gaten te houden. Verkeer richting Parijs wordt omgeleid via Amiens. Verkeer richting Lille wordt omgeleid via Laon en kan dan de A26 nemen.

Het hevige noodweer in Europa kostte aan zeker 21 mensen het leven. De meeste doden vielen vrijdagavond toen een orkaanachtige storm over delen van Frankrijk, Duitsland en België raasde. In Straatsburg kwamen elf mensen om en vielen 85 gewonden, toen een reusachtige plataan zich op bezoekers van een openluchtvoorstelling stortte. Ruim 130 brandweerlieden, honderd politiemannen en dertig artsen en ehbo'ers zijn drie uur bezig geweest met reddings- en opruimwerk.

In Chamonix werden de lichamen van drie alpinisten gevonden, die vrijdag op 4000 meter hoogte op de Mont-Blanc verrast waren door het slechte weer en dood vroren. Een vierde alpinist is nog altijd spoorloos. Maar ook in de bij Nederlanders zo geliefde Ardèche en de Pyreneeën moesten veel campings worden ontruimd omdat beken buiten hun oevers traden.

Ook in Duitsland hield het slechte weer flink huis. In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg kwam een man om het leven toen een boomtak zich door de voorruit van zijn auto boorde. Zijn vrouw en hun zoon moesten met een shock in het ziekenhuis worden opgenomen. Op de Ammersee in Beieren kwam zaterdagmiddag een opvarende van een zeiljacht om het leven en raakten twee anderen gewond. Aan de oevers van de nabijgelegen Starnbergersee werd eveneens het ontzielde lichaam van een vermiste zeiler aangetroffen.

In Brussel kwamen twee personen om het leven toen een boom op hun auto viel. In delen van België richtte de storm aanzienlijke schade aan, vooral in Limburg, Brabant en de omgeving van La Louvière. Hier en daar in Brabant kwamen wegen onder water te staan. Daarentegen braken door droogte en hitte tientallen bosbranden uit in Griekenland en Turkije. Op het Noord-Griekse schiereiland Chalkidiki ging 700 hectare verloren, bij Milas in het zuidwesten van Turkije 2000 hectare.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.