DEN HAAG - Storingen in het elektronisch betalingsverkeer kosten de detailhandel jaarlijks zeker 100 miljoen gulden. Het gaat vooral om 'secundaire' kosten voortkomend uit extra administratieve rompslomp zoals voor machtigingen, volle winkelwagentjes die blijven staan en financiële risico's bij incasso.

|
Storingen met pinnen.
|
Dat meldt de Raad Nederlandse Detailhandel. "Bovenop die 100 miljoen komen nog eens enkele tientallen miljoenen guldens aan gemiste omzet als gevolg van problemen met pinpas-betalingen", aldus Henk Kok van de raad. "Bij de omzetderving zijn het vooral de impuls-aankopen die de ondernemers mislopen."
Volgens Kok en woordvoerder Miranda Boer van het CBL, de branchevereniging van supermarkten, zijn ondernemers "goed ziek" van de toenemende storingen. Afgelopen weekeinde nog werd het geduld van winkelend Nederland flink op de proef gesteld door een omvangrijke storing van de computers van Interpay, de dochteronderneming die namens de banken alle betalingen met de pinpas regelt. Zeker 18.000 ondernemers moesten hun klanten teleurstellen.
Een storing die ook vandaag bij enkele duizenden ondernemers nog niet verholpen was. Interpay trok wat betreft de problemen in het weekeinde het boetekleed aan, maar wuift die van de afgelopen dagen weg. "De afgelopen dagen hebben we alleen beveiligingsboxen vervangen. Ondernemers met problemen hoefden alleen maar hun betalingsapparatuur voor een tweede keer aan te zetten", aldus een woordvoerder, die benadrukt dat Interpay 99,98 procent van de tijd goed functioneert.
"Onzin", reageert Kok. Volgens hem bewijst Interpay "de arrogantie die een monopolist vaak eigen is". Interpay heeft geen flauw benul wat de werkelijke gevolgen zijn voor ondernemers en op welke schaal dit doorwerkt naar hun klanten. Bovendien laat de voorlichting ernstig te wensen over".
De roep om aanscherping van de leveringsvoorwaarden die Interpay hanteert, wordt steeds luider. Boetes of mede-aansprakelijkheid bij wanprestatie alleen zouden niet genoeg zijn. De raad, het CBL en MKB-Nederland pleiten daarom voor een onafhankelijk toezichthouder op het elektronisch betalingsverkeer.
Deze wens wordt mede ingegeven doordat Interpay elke vorm van schadevergoeding voor gedupeerde ondernemers van de hand wijst, "omdat niet is vast te stellen waar en wie in de keten verantwoordelijk is voor de storingen. En een toezichthouder is er al, namelijk De Nederlandsche Bank".