De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Economische teruggang
raakt KLM midscheeps

   
 

AMSTELVEEN - De KLM heeft in het eerste kwartaal van het nieuwe (gebroken) boekjaar te kampen met zware economische tegenslag, sterker dan de gematigde verwachtingen bij de presentatie van de jaarresultaten dit voorjaar al deden vermoeden. De nieuwe financieel directeur Rob Ruijter heeft als eerste officiële daad gisteren een indringende winstwaarschuwing gegeven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
De KLM boekte tegenvallende resultaten. (Foto: ANP)
"De vooruitzichten voor de rest van dit jaar zijn dermate onzeker dat prognoses voor het hele boekjaar onmogelijk zijn", zo liet de KLM-directie weten. De KLM-resultaten blijven in het eerste kwartaal volgens de KLM-leiding "substantieel achter bij de winst van EUR100 miljoen in dezelfde periode vorig jaar". De KLM-directie hanteerde daarbij nadrukkelijk niet de schaal van Mock, zodat voorspellingen over de winstval niet geconcretiseerd kunnen worden. "Negatief wordt het resultaat in elk geval niet", zei directiewoordvoerder Bart Koster.

De KLM acht een nieuwe kostenbesparingsoperatie niet noodzakelijk. "We intensiveren waar mogelijk wel onze eerder al in gang gezette permanente kostenbesparingen", aldus de KLM. De resultaten vallen vooral tegen op de vliegroutes naar de Verenigde Staten en Azië, zowel bij het passagiers- als het vrachtvervoer.

De meeste van de grote internationale luchtvaartmaatschappijen gingen de KLM met winstwaarschuwingen voor. De recessie in de Verenigde Staten is een van de grootste boosdoeners en de hoge brandstofkosten blijven een zwaar tellende negatieve factor. Grote bedrijven in de VS hebben een rem op de zakenreizen gezet. Voor sommige ondernemingen geldt zelfs een reisstop, andere internationale bedrijven hebben de reisbudgetten met 40 à 60% gekort.

Een strop voor de luchtvaartmaatschappijen, die relatief veel inkomsten uit de business class-stoelen halen. Maar ook de economy class staat onder druk, omdat veel toeristen de VS vanwege de dure dollar links laten liggen.

Voor de KLM, die met partner Northwest Airlines zwaar op de Noord-Atlantische routes heeft ingezet, komen de klappen extra hard aan. Nu de vliegtuigen leger raken zorgen de hoge frequenties (zoals bijvoorbeeld de vijf vluchten per dag naar Detroit) voor extra klappen. De KLM-vliegtuigen waren met een bezettingsgraad van 76% voor passagiers en vracht in het afgelopen eerste kwartaal 2,1% minder vol.

De KLM-directie was gisteren bij de winstwaarschuwing, die voorbeurs werd gegeven, zeer terughoudend over bijzonderheden van de winstdaling. "Officieel worden de cijfers op 25 juli gepresenteerd. Eerder kunnen we op grond van de beursregels geen uitspraken doen", luidde de verklaring.

KLM-president-directeur Leo van Wijk liet bij de presentatie van de jaarcijfers over het vorig boekjaar al wel een tegenvallende winst doorschemeren. De gevolgen van de recessie in de VS lieten zich toen ook al voorspellen. Maar die lijken nu extra tegen te vallen. De KLM-topman was toen bij een gelijk blijvende economische situatie echter niet pessimistisch alhoewel hij geen voorspelling voor het hele boekjaar durfde te doen vanwege de onzekere situatie. Er lijkt daarin nu nog niets te zijn veranderd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.