De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rechter zet samenwerking
HBG met Ballast in koelkast

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - "Een niet verantwoorde besluitvorming op basis van irrationele argumenten." Met deze niet mis te verstane woorden veegde de Ondernemingskamer gistermiddag het beleid van het HBG-bestuur en diens commissarissen keihard de pan uit. Op korte termijn wordt een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar de omstreden koers van de baggeraar. Bestuursvoorzitter Carel Jan Reigersman kan zijn borst nat maken. Tot grote vreugde van de aandeelhouders.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Reigersman met zijn advocaat.
Op alle fronten werd HBG door de rechter in het ongelijk gesteld. "Dit moet een slag in het gezicht van het bestuur zijn", zegt analist Reinier Westeneng van SNS Securities. "Eigenlijk kan niemand de baggeroorlog nu nog nieuw leven in blazen. Iedereen zal moeten wachten op de uitslag van het onderzoek."

Dat de aandeelhouders blij zijn met dit nieuwe hoofdstuk in de baggeroorlog, bleek gisteren duidelijk op de beurs. Hoewel de handel in het aandeel Hollandsche Beton Groep (HBG) in afwachting van de ontwikkelingen bij het Paleis van Justitie was stilgezet, spoot de koers na hervatting met 12% omhoog naar EUR17. Het aandeel sloot op ...

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had de zaak mede namens de grootaandeelhouders aangespannen. De aandeelhouders vinden dat zij niet serieus genomen worden door de Raad van Bestuur van de Rijswijkse baggeraar. Aanleiding is de omstreden keuze van dat bestuur voor een joint venture van de baggerdivisie HAM met Ballast Nedam.

Nu deze joint venture op last van de rechter voorlopig in de koelkast wordt gezet, gloort er voor de aandeelhouders licht aan de horizon. De handel en wandel van de Raad van Bestuur en diens commissarissen wordt immers bekeken in het licht van het eerder gedane bod van Boskalis (EUR570 miljoen, red.) en de Brabantse bouwer Heijmans op respectievelijk de bagger- en bouwpoot van de HBG.

Een bod dat door veel aandeelhouders als superieur wordt beschouwd maar wat door HBG resoluut van tafel is geveegd. "Het bod van Boskalis is te laag en Heijmans kwam gewoon te laat", aldus Reigersman. Maar met die argumentatie komt de bestuursvoorzitter niet weg, zo vond ook de Ondernemingskamer van het Gerechtshof. Het besluit om hen de deur te wijzen, noemde de rechter "niet verantwoord".

En ook de wijze waarop de aandeelhouders ingelicht zijn, leverde de Rijswijkers een fikse reprimande op. "HBG heeft er mee volstaan haar beleid toe te lichten aan de hand van een groot aantal sheets met onder meer ingewikkelde calculaties en deels niet te doorgronden cijferopstellingen", stelde de Ondernemingskamer. Gegronde redenen dus om te twijfelen aan het beleid van de Rijswijkers.

Analist Paul Verbraeken van zakenbank HSBC vraagt zich af of de positie van het HBG-bestuur überhaupt nog wel te houden is. "Deze uitspraak heeft de verhoudingen op scherp gezet. Het gaat nu hard tegen hard. Ik zou opstappen als ik Reigersman was. Het is een bijna onmogelijke opgave om het vertrouwen van beleggers te herwinnen. Dat kan hij beter aan iemand anders overlaten."

Hoewel bestuursvoorzitter Joop Janssen van Heijmans het persoonlijk heel vervelend vindt voor zijn collega Reigersman, is hij als ondernemer gelukkig met de uitspraak. "Er is geschiedenis geschreven", aldus Janssen. De Brabantse bouwer is nog altijd voornemens een bod uit te brengen op de bouwpoot van HBG. Janssen maakt direct van de gelegenheid gebruik om HBG-president Carel Jan Reigersman voor een etentje uit te nodigen. "Als ik hem was zou ik Heijmans bellen", luidt zijn gratis advies.

De koersexplosie op de beurs sterkt Janssen in de gedachte dat beleggers in het bod van Heijmans geloven. Berekeningen tonen aan dat de Brabanders ruwweg EUR22 per aandeel HBG willen betalen. De baggerdivisie zou Janssen willen doorverkopen. Of dat aan Ballast Nedam of toch Boskalis Westminster is, maakt hem eigenlijk niet uit.

HBG denkt nog niet zover vooruit. De Rijswijkers beraden zich er op of ze in cassatie gaan. En natuurlijk hebben ze in Rijswijk er nog steeds alle vertrouwen in dat het onderzoek zal aantonen dat hun koers, de juiste is. Zo ook voorzitter René Kottman van Ballast Nedam die eerder al schermde met een schadeclaim als de samenwerking op de helling wordt gezet. "Uitstel is nog geen afstel, wij wachten even af. Zeker nu de rechter gezegd heeft dat het onderzoek niet lang zou duren." Over de hoogte van een mogelijke claim, liet Kottman zich niet uit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.