SARAJEVO - Radovan Karadzic is het vluchten beu. De na de uitlevering van Slobodan Milosevic aan het Joegoslavië-Tribunaal meest gezochte politicus op de Balkan, is niet langer bereid als een vluchteling te leven. En wat voor Milosevic het meest onaangename is: Karadzic wil zich op zijn oude baas wreken.
"Karadzic wil zingen", zegt een Bosnische journalist die van dag tot dag probeert na te gaan waar de voormalige Bosnisch-Servische president zich bevindt. In zijn kantoor in Sarajevo zegt Hasan, die zijn achternaam niet wenst te onthullen, dat "Karadzic meer gedreven is door zijn verlangen Milosevic te grazen te nemen, dan door zijn verlangen uit handen van het VN-Tribunaal te blijven."
Karadzic voelt zich verraden, zo meldden ook andere Bosnische bronnen. "Nu Milosevic is uitgeleverd aan het Tribunaal in Den Haag, ziet Karadzic voor zichzelf een kans zich te rehabiliteren. Hij wil optreden als kroongetuige tegen Milosevic, niet eens om strafvermindering te krijgen, maar vooral omdat hij zichzelf in toenemende mate ook is gaan beschouwen als een slachtoffer van Milosevic", zegt een Bosnische Serviër met banden met Karadzic, zoals zovelen bij voorkeur anoniem.
Duidelijk is dat iedereen in het Servische deel van Bosnië weet waar Karadzic verblijft. Dat is in de omgeving van het stadje Foca, in de bergketens van Oost-Bosnië. Getuigen uit Foca willen, na enige aandrang, wel vertellen dat de flamboyante voormalige Bosnisch-Servische president inmiddels een baard heeft laten staan en zijn karakteristieke golvende haardos heeft geofferd aan een kapper.
"Soms verkleedt hij zich als een Servische priester om niet op te vallen. Feit is dat hij met zijn nieuwe uiterlijk de NAVO-troepen regelmatig om de tuin heeft geleid", aldus een Bosnisch-Servische zegsman, die zich Zoran laat noemen.
Bosnisch-Servische journalisten bevestigen dergelijke observaties. "Karadzic wil zich overgeven aan het Tribunaal, niet omdat hij zich schuldig voelt, maar omdat hij wil afrekenen met Milosevic. Karadzic is niet vergeten dat Milosevic hem in 1995 liet vallen als een baksteen toen het vredesakkoord van Dayton werd gesloten. Karadzic zoekt wraak", aldus een van de Bosnische journalisten die konden optekenen dat Karadzic bereid is zich over te geven in ruil voor strafvermindering. Mocht het Tribunaal hem dat gunnen, dan wil hij voor hoofdaanklager Carla Del Ponte wel optreden als kroongetuige tegen Milosevic.
Dat is minder het geval met Karadzic' generaal Ratko Mladic, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor onder meer het bloedbad van Srebrenica. Mladic zou zich ook in Bosnië ophouden, maar is, volgens Bosnisch-Servische bronnen, veel minder bereid "uit de school te klappen".
De formeel pro-westerse Bosnisch-Servische premier, Mladen Ivanic, arriveerde gisteravond in Den Haag. Morgen heeft hij gesprekken met onder meer Del Ponte. Ivanic zei gisteravond dat zijn Bosnische republiek een wet zal aannemen om met het Tribunaal samen te werken, iets dat volgens het Tribunaal al vaker is beloofd maar nooit is uitgevoerd.
Ivanic staat onder grote druk van het westen nu Milosevic is overdragen aan 'Den Haag'. Hij erkende gisteren dat de Bosnisch-Servische republiek Srpska "de laatste veilige haven" is voor oorlogsmisdadigers op de Balkan. Vandaag zal hem door het Tribunaal te verstaan worden gegeven dat echte samenwerking, zoals vorige week door Belgrado, pas overtuigend zal zijn. Aan mooie woorden heeft men geen behoefte meer.
Dat geldt ook enigermate voor Kroatië, een land dat met het Tribunaal samenwerkt, maar niet altijd naar tevredenheid. De uitlevering van Milosevic heeft een sfeer op de Balkan geschapen die niemand meer kan negeren. Zagreb kondigde gisteren dan ook, tot verrassing van het Tribunaal, aan negen van oorlogsmisdaden verdachte Kroaten en Serviërs te hebben opgepakt in Osijek, vlakbij de stad Vukovar, waar Serviërs in 1991 een enorm bloedbad hebben aangericht.