De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Eerste implantatie
robothart in UMC
begin volgend jaar

door René Steenhorst

   
 

UTRECHT/LOUISVILLE (VS) - Begin volgend jaar zal in het Universitair Medisch Centrum (UMC) te Utrecht een volledig kunstmatig hart bij een patiënt worden geïmplanteerd. Het gaat om een mechanisch 'AbioCor'-hart van hetzelfde type dat eerder deze week werd geplaatst bij een patiënt in in de Amerikaanse stad Louisville. Het eigen hart van de man werkte amper meer.

Volgens de Utrechtse hartspecialist dr. J.R. Lahpor (UMC) kan het kunsthart, waarmee ook al enige jaren in Utrecht wordt geëxperimenteerd bij kalveren en varkens, een patiënt "enige levensverlenging" geven. De technische levensduur van het kunsthart is ongeveer twee jaar, maar vervanging daarna door een nieuw kunsthart zal een problematische kwestie zijn.

Lahpor spreekt van "een klein stukje voorwaarts in de moeizame processiegang, waarbij regelmatig drie stappen voorwaarts en twee achterwaarts worden gedaan."

Mislukkingen

Hartspecialisten in Louisville zijn intussen hoopvol dat hun patiënt ongeveer twee maanden zelfstandig met dit hart in leven zal kunnen blijven. Directeur Lederman van het bedrijf Abiomed, dat het hart ontwikkelt, heeft verklaard dat "elke patiënt met het AbioCor-hart tóch zal overlijden. We moeten ook beseffen dat we met deze nieuwe techniek mislukkingen zullen krijgen."

Cardiothoracaal chirurg Lahpor: "Het Amerikaanse bedrijf kiest voor een redelijk veilige termijn van zestig dagen extra leven met dit hart. Maar implantaties bij proefdieren hebben aangetoond dat de levensduur van het hart onder bepaalde omstandigheden kan oplopen tot mogelijk twee jaar. Elke dag die de patiënt dan langer leeft zal het succes groter maken."

Het kunsthart is gemaakt van titaan en poly-urethaan en wordt aangedreven door een vrijwel geruisloze motor die wordt gevoed door een interne energiebron. Deze wordt voortdurend opgeladen door een uitwendige, draadloze batterij die de patiënt in een vestje op de plek van het hart draagt.

Mkz-crisis

De transplantatie van een eerste kunsthart in Utrecht heeft enige maanden vertraging opgelopen door de mkz-crisis. "Daardoor konden we niet verder met onze experimenten met kalveren", stelt Lahpor. "Nu zijn we weer bezig met universiteiten in Zweden en Duitsland om ons in de transplantatietechniek te bekwamen."

Twintig jaar geleden al sleutelde de wetenschap aan kunstharten, waarvan er vele zijn ontwikkeld, zoals het beroemde Jarvik-hart. De afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met 'steunharten' ter overbrugging van de tijd tot transplantatie van een donorhart. In Nederland leven nu vijf mensen met zo'n steunhart, één al zelfs anderhalf jaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.