De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Rijkaard vindt uitdaging
groter dan dreiging

door Valentijn Driessen

   
 

ROTTERDAM - Tradities zijn er om in ere gehouden te worden. Zeker de goede en zeker bij een traditierijke vereniging als het 113-jarige Sparta Rotterdam. Dus presenteerde Sparta geheel volgens de trainerstraditie bij de club de vijfde bondscoach van het Nederlands elftal als hoofdtrainer van de club. Frank Rijkaard is sinds gistermiddag de laatste in het rijtje van Dennis Neville, Elek Schwartz, Georg Kessler en Rob Baan en naar eigen zeggen 'mag' hij de komende drie jaar als kasteelheer door het leven gaan. Sparta wordt de eerste club van de Amsterdammer als hoofdtrainer.

Technisch-directeur Dolf Roks werd het afgeraden, maar hij ging voor de 0,01% kans die hij 'volgens een kenner' had om Frank Rijkaard te contracteren. "Het zijn van die mensen, die je dolgraag wilt als trainer bij je club, maar die zo onbereikbaar lijken. Trouwens net als Wim van Hanegem eerder. Maar juist Willem zei ons dat clubs vaak zo naïef zijn om dan helemaal geen toenaderingspoging te doen."

Roks leerde snel en na het afhaken van Wim van Hanegem en het afzeggen van Adri Koster en Wim Rijsbergen waagde de Zeeuw vorige donderdag toch maar een telefoontje naar Maarten de Vos, de zaakwaarnemer van Frank Rijkaard. "Je komt op het juiste moment", vertelde hij. Vrijdag zaten de twee rond de tafel. "Even waande ik me zelfs in een televisieprogramma met verborgen camera." Roks verhaal sloeg echter aan. Zeker bij Frank Rijkaard. "Toen kwam ik in beeld en zondag heb ik met Dolf Roks gesproken. M'n positieve voorgevoel werd bevestigd en dat gevoegd bij m'n verstand stond niets een verbintenis in de weg", aldus de ex-bondscoach.

Een langjarig contract zelfs. Roks: "Na Van Hanegem wist ik wel dat iedere trainer met een mindere achtergrond het moeilijk zou krijgen om het elftal op de been te krijgen. Maar bij iemand met de achtergrond, ruggengraat, persoonlijkheid en warmte van Frank Rijkaard hebben we daar alle vertrouwen in." In drie jaar tijd wil de Amsterdammer graag iets neerzetten in Rotterdam-West hoewel hij een verbeteringsclausule heeft opgenomen. "Niet om snel weg te kunnen, want m'n intentie is de drie jaar vol te maken." De buitenwereld bevreemdt het dat Rijkaard naar Sparta durft te komen. "Wie me beter kent niet want m'n vrienden vonden het typisch iets voor mij om deze voor mij geweldige uitdaging aan te gaan. Het niveau interesseert me nauwelijks. Als voetballer was ik hetzelfde: het maakte mij niet uit of we voor 90.000 mensen speelden of voor een handvol toeschouwers. Bij m'n lagere seniorenelftal bij Abcoude beleefde ik evenveel plezier als bij de profs. Ik hou van voetbal, van het spel en alles wat daar direct mee te maken heeft."

Graag wilde Rijkaard aan de slag als clubtrainer. Iedere dag werken met spelers zoals zijn goede maten Johan Neeskens en Ronald Koeman, die trouwens evenmin direct voor de top van het clubvoetbal kozen. "Er zijn clubs langs geweest, maar ik had of geen goed gevoel of ze wilden me per direct contracteren terwijl ik per se met een schone lei aan een nieuw seizoen bij een nieuwe club wilde beginnen. En het liefst in Nederland. Deze zomer bood zich tot Sparta niets concreets aan. Vandaar had ik tot gisteren geen club."

Acht dagen geleden verbrak Wim van Hanegem de relatie met Sparta omdat hij het perspectief te mager vond. Rijkaard onderkent wel perspectief. "Het doel bij het begin van deze reis met Sparta om de nacompetitie te ontlopen. Voor mij als trainer wel wat mager en dus kijken we verder als de doelstelling is bereikt."

Met Rijkaards entree is de kans zelfs groot dat spelers zelf het initiatief nemen om naar Sparta te komen. De bekende magneetfunctie. "Zolang we de begroting maar sluitend krijgen en de licentie niet in gevaar komt", aldus algemeen-directeur Hennie Beijer. Roks: "Van Hanegem wilde garanties voor versterkingen; Rijkaard niet."

"Ik hoop dat mijn komst je bent toch een uithangbord van een club iets los maakt bij supporters, spelers en sponsors." De laatste groep zal voor extra inkomsten moeten zorgen om de selectie verder te versterken. "In dat kader zijn we zo blij met drie jaar Rijkaard bij Sparta. Het woord is nu aan de commerciële afdeling, die met zo'n verhaal toch gesterkt de boer op kan", aldus Roks.

Een exacte technische invulling kan Rijkaard nog niet geven. Hij heeft er wel over nagedacht, maar de tijd is daarvoor tekort geweest. "De komende twee weken zal ik me met gesprekken verder inwerken en dan zien we wel hoe het loopt in de voorbereiding en waar aanpassing vereist zijn." Uiteraard hoopt Rijkaard op de bank door zijn elftal vermaakt te worden, maar "punten halen vind ik ook heel belangrijk op het hoogste niveau". Vandaar zal zeker meer nadruk worden gelegd op de verdediging, die afgelopen seizoen te vaak als doorgangshuis bekend stond. "En het vertrek van onze topschutter Ali Elkhattabi moet een uitdaging betekenen voor de rest van de selectie om hem te doen vergeten. Zo ga ik er eveneens mee om. De uitdaging bij Sparta weegt veel meer dan welke dreigende vorm van teleurstelling dan ook."

De eerste training van Frank Rijkaard bij Sparta staat op het programma voor 14 juli. Een dag eerder komt de selectie met de vrouwen bijeen om in ongedwongen sfeer nader met elkaar kennis te maken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.