De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Louis van Gaal: gemengde gevoelens

door Yoeri van den Busken

   
 

ROSARIO - Derde in een groep met Costa Rica, Ecuador en Ethiopië; sterker dan de kampioen van Afrika. Met die oogst zal Louis van Gaal het moeten doen. Verheugd is hij over de ontwikkeling van zijn selectie, qua leeftijd de hekkensluiter in Argentinië. Maar de confrontatie met de echte toppers van de deze wereld trekt na het verlies in de kwartfinale tegen Egypte aan Oranje voorbij. "En daar hou ik een slecht gevoel aan over. Want we hebben niet verloren omdat de tegenstander beter was."

Waar hebben we dat eerder gehoord? De manier waarop de uitschakeling tot stand kwam, is niet van gisteren. Er loopt letterlijk een rode draad door de grote toernooien waaraan door Nederlandse jeugdteams is deelgenomen. Dat was in 1983 al zo, toen Argentinië in de kwartfinale alle middelen gebruikte om met 2-1 te winnen en drie spelers (Gerald Vanenburg, Henk Duut en Tjapko Teuben) het einde niet haalden.

In 1998 strandde Jong Oranje op het EK, na eerst gastland Roemenië te hebben verslagen, nodeloos tegen Griekenland. Fernando Ricksen kreeg al in de eerste minuut rood na onbesuisde overtreding en gaf hiermee het duel een fatale wending. Vorig jaar koerste Oranje op de haven van Sydney af toen Ellery Cairo tijdens het EK in Slowakije zijn hoofd, en Oranje de voorsprong verloor tegen Tsjechië. Het zijn allemaal voorbeelden van de mentale tekortkomingen die Nederlandse teams vaak op een beslissend moment in de weg zitten.

Hoewel Louis van Gaal het schandalig vond dat de Argentijnse scheidsrechter zich liet (mis)leiden door een theatraal doorrollende Egyptenaar, wist hij ook dat Rafael van der Vaart de sliding niet op dat moment had moeten maken. "Omdat Johnny Heitinga nog aan de binnenkant liep." Van Gaal zei verder dat zijn ploeg 'zenuwachtig' raakte van de snelle kentering in de tweede helft. "Daardoor werd de wedstrijd binnen tien minuten beslist." Oranje verzamelde veel gele kaarten, Heitinga kreeg nog direct rood in de slotfase. Een groot verschil (opnieuw) met de volwassen Argentijnen, die eerder op de dag via een 'gestolen' penalty en een compleet intimidatiecircus titelkandidaat Frankrijk elimineerden.

Achteraf zal Van Gaal niet verrast zijn door het optreden van zijn pupillen, die op Argentijnse bodem alle verschijnselen vertoonden die bij zo'n jonge ploeg horen. Middenvelder Gregoor van Dijk merkte terecht op dat gedurende het hele toernooi een te groot verschil tussen de eerste en tweede helft zichtbaar is geweest. Van Gaal: "Vrijwel alle spelers zijn minimaal een jaar jonger dan de rest. Die kloof overbrug je niet zo eenvoudig. In dat opzicht hebben deze jongens het fantastisch gedaan."

Rest de vraag of de doelstelling is gehaald: "jonge spelers een leermoment bieden", zoals Van Gaal dat in vaktaal omschreef. Het is weer zo'n term waarmee de bondscoach tijdens zijn afwezigheid in Nederland door talloze criticasters om de oren is geslagen. De spelers zeggen stuk voor stuk dat ze een hoop geleerd hebben. "Vooral in mentaal opzicht", meent doelman Gino Coutinho. "Na een competitiewedstrijd kijk je meestal weer een week verder. Hier moest ik me blijven focussen op wat er drie dagen later ging komen en mijn vermoeidheid vergeten. Dat is een ervaring die ik nog niet eerder heb gehad."

Het antwoord op de vraag zal dus in de komende jaren op het veld liggen. Wanneer spelers als Rafael van der Vaart, Civard Sprockel, Gino Coutinho, Johnny Heitinga, Santi Kolk, Gregoor van Dijk, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar de top hebben gehaald en over pakweg zeven jaar vertellen dat het WK van 2001 zo belangrijk is geweest voor hun (mentale) ontwikkeling. Zoals John van 't Schip, Marco van Basten, Gerard Vanenburg en de meeste anderen dat konden zeggen over het WK van 1983.

Pas dan zal blijken of Louis van Gaal echt zo slim is en de rest zo dom.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.