De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Collectiviteit toverwoord
in zoektocht goedkope stroom

door Giel ten Bosch

   
 

AMSTERDAM - Zo'n 60.000 middelgrote stroomverbruikers zijn vanaf 1 januari 2002 vrij in de keuze van hun energieleverancier. Het shoppen naar goedkope aanbieders door midden- en kleinbedrijven is in volle gang.

Collectiviteit is het toverwoord in de zoektocht naar goedkopere stroom. Bij bundeling van stroomaanvragen kunnen bedrijven namelijk op een aantrekkelijke korting rekenen.

Zo maakte de Nederlandse Metaalunie gisteren bekend dat ruim 1100 middelgrote bedrijven hun stroom vanaf 1 januari 2002 collectief bij Spark Energy inkopen. Door bij de in Lelystad gevestigde energieleverancier hun stroom te halen besparen de middelgrote metaalbedrijven tussen de 20% en 50%. "Wij staken met kop en schouders boven de monopolisten uit", aldus een tevreden Spark-directeur Paul van Leeuwen.

De metaalbedrijven zijn niet enige die bij Spark hun stroom betrekken. Ook horecagigant Van der Valk, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de Nederlandse Vereniging van diervoederproducenten en een flink aantal vestigingen van Super de Boer behoren tot de klantenkring van de energieverstrekker. "En er komen wekelijks vele klanten bij", aldus zegsman Cees Steijger. "Aan het eind van dit jaar hopen we vele tienduizenden klanten te hebben en daarmee de top drie van energieleveranciers te benaderen."

Spark kan volgens Steijger de stroom goedkoper aanbieden dan de traditionele leveranciers als Essent, Nuon, en Eneco, "omdat wij niet de zware lasten van een monopolist met ons meedragen. Wij hebben slechts 80 mensen in dienst en zijn daardoor flexibeler", zo legt Schrijver uit. "De grote leveranciers hebben veel meer kosten en zijn daarom duurder."

Zoveel duurder zelfs, "dat Spark Energy het MKB een lastenverlichting van in totaal maar liefst ƒ1 miljard biedt", aldus Van Leeuwen. Bij wie Spark zijn stroom inkoopt wilde de energieleverancier "op verzoek van de producenten" niet zeggen. "Maar we halen geen stroom uit het buitenland."

Het contract tussen Spark Energy en de Metaalunie is mede tot stand gekomen door de bemiddeling van Energy Match. Dit bedrijf is een onafhankelijk bemiddelings- en adviesbureau voor zakelijke aanbieders en afnemers van energie. Projectleider Walter Lugtigheid signaleert dat vele brancheorganisaties bezig zijn met het zoeken naar een goedkoper alternatief voor hun stroom.

"Er zijn heel veel bedrijven hard aan het zoeken naar een goedkopere leverancier", aldus Lugtigheid. "In veel gebieden in Nederland moet namelijk zes maanden van tevoren een contract worden verlengd of opgezegd. Velen zoeken ook zonder de hulp van ons advies. Zo heeft Albert Heijn diverse leveranciers de mogelijkheid gegeven een bieding te doen." De supermarktketen is volgens Lugtigheid nog bezig met het maken van een keuze.

Andere energieverstrekkers als Nuon, Essent en Eneco reageren gelaten op de zoektocht naar goedkopere stroom van het midden- en kleinbedrijf. "Dat is nu eenmaal het gevolg van een vrije markt", aldus een woordvoerder van Essent. "Wij hebben dat niet in de hand en kunnen er niet veel aan doen". Nuon laat weten de zoektocht "logisch" te vinden. "Daar kunnen we nooit tegen zijn en we gaan zeker niet in een hoekje zitten huilen", aldus een woordvoerder. Hoeveel klanten de leveranciers met het contract van de Metaalunie zijn kwijtgeraakt, willen zij niet zeggen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.