De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Laurus zet
Konmar-operatie
door ondanks
grote problemen

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Werknemers van Super de Boer 'helpen' voorlopig geen Konmar-klanten. (Foto: ANP)
AMSTERDAM - De aanhoudende stroom negatieve berichtgeving hield het aandeel van supermarktreus Laurus gisteren in een ijzeren greep.

Na berichten dat franchisehouders van Laurus-formule Super de Boer het vertrouwen in de nieuwe Konmar-formule hebben opgezegd, stortte de koers met 30% in elkaar, om uiteindelijk aan het eind van de dag te eindigen op een daling van '14%. "Laurus maakt momenteel inderdaad pas op de plaats. Voorlopig is de ombouw van alle 800 winkels naar Konmar-nieuwe-stijl opgeschort", aldus voorzitter Johan Veldhuisen van de Vereniging van Super de Boer Ondernemers.

Laurus zelf kwam echter aan het einde van een turbulente dag met een speciale mededeling aan de pers waarin ten stelligste wordt ontkend dat de landelijke ombouw-operatie is stilgelegd. In die mededeling stelt Laurus-topman Ole van der Straaten dat "slechts voor een beperkt aantal Konmar-vestigingen in Den Haag en omgeving" om operationele redenen is besloten de ombouw naar nieuwe Konmar later dit jaar te laten plaatsvinden. "De landelijke ombouw-operatie van Konmar gaat gewoon door", zo stelt hij.

Momenteel zijn er 80 nieuwe-stijl supermarkten. Per week komen er 10 tot 15 winkels bij. Half juli komt Laurus met een tussentijdse evaluatie van de formule naar buiten. "Deze evaluatie zal inderdaad uitgebreider zijn dan we in eerste instantie voor ogen hadden. We zullen het zeker niet alleen met een persbericht afdoen", meldt een woordvoerder desgevraagd.

Volgens Veldhuisen kan Laurus de Super de Boer-franchisehouders contractueel niet dwingen de winkels om te bouwen. "Op ons verzoek is de ombouw nu tijdelijk gestaakt omdat de resultaten van de nieuwe Konmar-winkels tegenvallen. We willen de omgebouwde vestigingen eerst een kans geven zich te bewijzen. Er moet even rust komen."

Super de Boer is met 403 winkels de grootste keten binnen de Laurus-organisatie. De helft van deze winkels wordt geleid door zelfstandige ondernemers. Franchise-houders betalen 400.000 per winkel voor de ombouw. Laurus legt daar dan EUR250.000 bij.

De supermarktorganisatie is momenteel bezig al haar formules (Edah, Groenwoudt, Konmar, Lekker & Laag, Nieuwe Weme en Super de Boer) om te bouwen tot één nieuwe formule: Konmar. Doel is rond 2003 klaar te zijn met het ombouwen van de in totaal 800 winkels.

"We zien de nieuwe formule heus wel zitten", benadrukt Veldhuisen. "We willen ook wel overstappen op Konmar, maar dan moet de formule wel beter presteren. Daarvoor is nodig dat de consument meer vertrouwen krijgt." Volgens Veldhuisen is de consument door Laurus namelijk niet goed genoeg geïnformeerd over de prijs van de producten in de nieuwe Konmar-winkels. "Daardoor hebben die winkels ten onrechte het imago gekregen duur te zijn." Ook over het serviceniveau van de nieuwe Konmar is Veldhuisen nog niet tevreden. "Er zijn te hoge verwachtingen neergelegd die niet zijn uitgekomen."

De megaoperatie is vanaf het begin geplaagd door problemen. Zo waren de franchisehouders van Super de Boer al vanaf dag één niet happig op een nieuwe winkelformule. Ook is er interne verdeeldheid in de top van het Laurus-concern. Zo zit Peter Stuyts, de 'kruidenier' binnen de raad van bestuur, sinds vorige week ziek thuis na een aanvaring met Laurus-topman Van der Straaten. In de persmededeling van gisteren ontkent Van der Straaten overigens dat Stuyts op non-actief zou zijn gesteld.

"Zo wordt het allemaal wel steeds moeilijker", reageert analist Han van Lamoen van Delta Lloyd. "Dat er nu ook binnen de raad van bestuur sprake is van onenigheid over de te volgen koers laat zien dat de problemen diep zitten." Van Lamoen verwacht dat Laurus dit jaar "een giga buitengewone last" zal nemen en 2001 als "verloren jaar" zal beschouwen.

De EUR800 miljoen kostende ombouwoperatie tot Konmar moet grotendeels betaald worden uit een hogere omzet. Van der Straaten liet eerder weten te rekenen op een omzetstijging van 20%. "Dat hebben wij analisten altijd al aan de hoge kant gevonden", reageert Van Lamoen. "Die stijging zou dan vooral moeten komen uit het hogere segment, zoals de versproducten. Als dat lukt is het prachtig, maar er is ook nog een concurrent als Albert Heijn. Die laat dit echt niet op zich afkomen. AH doet bovendien de ombouw van de winkels in een dag, vergelijk daarmee Laurus, dat zichzelf drie jaar heeft gegeven om de Konmar-formule uit te bouwen."

Volgens Geert Postma van strategie- en adviesbureau Bain&Company probeert Laurus twee dingen tegelijkertijd te doen. "Ze zijn bezig met de integratie van de winkelformules én met de herpostionering van de Konmar-formule. Dat zijn echter twee totaal verschillende zaken. Integreren is een moeilijk proces en tegelijkertijd moeten klanten en personeel wennen aan de nieuwe formule. En dan moet er ook nog meer omzet gedraaid worden. Het is een high risk strategy. Ik zou adviseren; ga hard met de integratie en denk heel goed na over het juiste format."

Postma kan zich de reactie van de Super de Boer-franchisers wel voorstellen. "Ze moeten er veel geld in investeren en als ze dan zien dat het niet aantrekkelijk is, gaan deze mensen op de barricaden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.