De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KSI verdwijnt voor
prikje van beurs

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
SANDERINK:
...geprofiteerd van negatief beursklimaat...
AMSTERDAM - De Twentse ondernemer Gerard Sanderink, eigenaar van automatiseringsbedrijf Centric, profiteert bij de overname van branchegenoot KSI optimaal van het negatieve beursklimaat waaronder IT-bedrijven momenteel te lijden hebben. Hij lijft KSI voor een prikje in. De hoge schulden en de verliessituatie van KSI werken daarbij in zijn voordeel.

Voor elk aandeel KSI wordt circa EUR1,90 geboden. Dat is 13% meer dan de beurskoers van afgelopen vrijdag. Het is zijn eerste prooi.Sanderink sluit niet uit dat er meer overnames volgen. "Als het beurssentiment negatief blijft, wil ik best meer koopjes op mijn naam zetten", zegt hij in een toelichting. Met de aankoop van KSI stijgt Centric in de rangorde van grootste Nederlandse automatiseerder naar ruwweg een achtste plek.

Beleggers hoeft Sanderink niet meer te overtuigen. De meerderheidsaandeelhouders hebben al ingestemd, waardoor Sanderink verzekerd is van 55% van de aandelen. Het bod zal daarmee gestand worden gedaan. Het geeft Sanderink alle ruimte om de bedrijfsonderdelen van KSI over te hevelen naar Multihouse, het beursgenoteerde bedrijf waarin hij met zijn automatiseringsonderneming Centric een belang heeft van ruim 90%. Verwacht wordt dat speculanten de lege huls, die overblijft van KSI, zullen gebruiken in de hoop op een hogere uitkering.

Analisten noemen het bod van Sanderink "weinig royaal", maar de minderheidsaandeelhouders, waaronder veel particuliere beleggers, staan met de rug tegen de muur. Zij kunnen weinig anders dan hun stukken aanbieden. "Het is jammer voor de rest, maar in een democratie werkt het nou eenmaal zo", constateert Sanderink droogjes.

Zelf zegt hij het allemaal liever anders aan te pakken. "Maar ik ben met handen en voeten gebonden aan de beursregels. Ik word gedwongen om het op deze manier aan te pakken."

Enkele jaren geleden probeerde Sanderink het bedrijf Multihouse van de beurs te halen. Dat mislukte omdat hij er niet in slaagde om 95% van de aandelen in bezit te krijgen. Tot nu toe is de teller blijven steken op 90%. Het bedrijf heeft derhalve nog steeds een beursnotering in Amsterdam met alle verplichtingen van dien. Met de overname van KSI wil hij de beursnotering van Multihouse nieuw leven in blazen.

Bestuursvoorzitter Toon Rijken van automatiseringsbedrijf KSI is al anderhalf jaar bezig om zijn onderneming onder te brengen in een groter geheel. Hij zegt met meer dan 15 grotere bedrijven serieuze gesprekken te hebben gevoerd. Multihouse kwam zo'n vier maanden geleden in beeld. Het was niet de partij die het meeste geld over had voor KSI. "Maar wel het bedrijf dat het beste bij ons paste", aldus Rijken.

Bovendien verwacht hij de komende jaren gouden bergen. "Over enkele jaren zal het negatieve sentiment verdwijnen. Dat zal de beurswaarde goed doen", gelooft hij zelf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.