De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurs positief gestemd
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft gisteren de positieve stemming van vóór het weekeinde weten vast te houden. Mede door een licht hogere opening op Wall Street sloot de AEX 7,64 punten (ofwel 1,3%) hoger op 581,14. Dat is bijna 25 punten hoger dan het slot van afgelopen woensdag. De Midkap noteerde 1,56 punt (0,3%) in de plus op een slotstand van 537,48.

Ondanks de opgaande lijn die de AEX sinds de meest recente renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank te pakken heeft, kan volgens een handelaar nog niet worden gesproken van een 'campinghausse'. "Het zijn momenteel de instituten die bijkopen. De particulieren zijn er nog niet. Die komen pas naar de markt als de graadmeter boven de 600 punten stijgt."

Het gesprek van de dag op de Amsterdamse beurs was gisteren Laurus. Het plan van het concern om zes verschillende supermarktketens, waaronder Super de Boer, Nieuwe Weme en Edah, om te bouwen tot Konmar lijkt een miskleun te worden. De klanten vinden de prijzen in de nieuwe Konmar te hoog. Ook storen zij zich aan de 'ordinaire' kleuren kanariegeel en donkergroen in de winkel, zo meldde de Leeuwarder Courant. De omzet van de nieuwe filialen blijkt dan ook behoorlijk tegen te vallen.

Beleggers deden gisterochtend het aandeel Laurus massaal 'in de aanbieding', nadat Het Financieele Dagblad zaterdag had gemeld dat de omvangrijke ombouwoperatie zou zijn stilgelegd. In de eerste uren van de handel ging er maar liefst 30,8% van de prijs af op EUR4,60. Dat was de laagste koers sinds eind 1996. Nadat een Laurus-woordvoerder in de loop van gisterochtend had gezegd dat de verbouwing van de Konmars "op schema" zou liggen, herstelde de Midkapper weer. Uiteindelijk sloot het fonds 14,3% lager op EUR5,70 bij een omzet van 2,3 miljoen stukken (dubbelgeteld).

Nabeurs stelde bestuursvoorzitter Ole van der Straaten in een schriftelijke verklaring dat slechts in de regio Den Haag de ombouw naar Konmar-vestigingen "vanwege operationele redenen" is uitgesteld naar later dit jaar. Op de Amsterdamse beurs werd de late timing waarop de Laurus-topman de publiciteit zocht niet op prijs gesteld. "Van der Straaten had voorbeurs zijn mond al open moeten doen. Maar waarschijnlijk moest hij daarover eerst met zijn pr-goeroe Ton Elias bellen", sneerde een handelaar.

Hoewel Laurus met de Konmar nieuwe stijl de aanval wil openen op Ahold, kan worden vastgesteld dat het concern van bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven inmiddels een 1-0 voorsprong heeft genomen op de concurrent. Om Konmar verder op achterstand te zetten, waren gisteren alle 678 vestigingen van Albert Heijn gesloten voor het herinrichten en vernieuwen van het assortiment. Ondanks dat Ahold daardoor gisteren weinig geld verdiende in Nederland, was het aandeel op de beurs in trek met een winst van 1,1% op EUR37,39.

Onder de hoofdfondsen was KPNQwest wederom de absolute smaakmaker. Evenals vrijdag wist de breedbandaanbieder met een forse koerswinst af te sluiten. Deze keer dikte het fonds 8,7% aan op EUR11,28. Analisten verklaren de positieve stemming rond KPNQwest door er op te wijzen dat het concern er financieel beter voor staat dan zijn concurrenten. Branchegenoten als Versatel (-3,7% op EUR3,18) en UPC (-6,3% op EUR2,81) moesten gisteren dan ook flink terrein prijsgeven.

Op de beurs heerst opluchting dat KPN zich al weer een behoorlijk aantal dagen boven het absolute dieptepunt van EUR5,61 bevindt. Gisteren noteerde het geplaagde telecomconcern onveranderd op EUR6,70. "Er ligt weer een bodem onder de koers", aldus een handelaar. Niettemin is KPN nog steeds EUR4 verwijderd van het niveau waar het stond voordat financieel directeur Maarten Henderson erkende dat een claimemissie van circa EUR5 miljard een optie zou zijn om de schuldenlast te verlichten.

Het aandeel ING werd gisteren gesplitst in de verhouding 1:2. Het had een positief effect op de koers. ING won 3,5% op EUR39,95. Ook de andere financials lagen er goed bij. Zowel Aegon (+2,1% op EUR33,94), Fortis (+0,8% op EUR28,95) als ABN Amro (+0,5% op EUR22,29) sloten hoger.

In de lokale markt moest bouwer HBG 7,5% terug op EUR15,45. Eind vorige week kwam aan het licht dat naast de overnamebiedingen van Heijmans en Boskalis, ook het Duitse Hochtief en een onbekend Brits bouwconcern interesse hebben getoond in HBG.

In aandelen Dordtsche Petroleum kon gisteren niet worden gehandeld. De commissaris voor de notering legde de handel in het fonds even voor enen stil en draaide alle orders van vóór één uur terug. Volgens een woordvoerder van Euronext ging het daarbij om een maatregel "om kleine beleggers te beschermen".

Dordtsche ging gisteren ex-dividend. In het geval van de houdstermaatschappij betekende dat het van de koers van eind vorige week (EUR61,50) EUR60,28 afging. Toch lag de eerste notering van Dordtsche gisterochtend met EUR2,20 flink hoger dan de koers van vrijdag ex-dividend (EUR1,22). "Een onevenwichtigheid in de markt", aldus de zegsman, en voor de beurs aanleiding om in te grijpen.

Zoals deze krant gisterochtend meldde, bracht het niet beursgenoteerde ict-concern Centric Holding een openbaar bod uit op alle uitstaande aandelen KSI International. De koers van KSI werd op de Amsterdamse Nieuwe Markt 1,8% duurder op EUR1,70.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.