De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Strakke regie bij Tribunaal

door Joost Ruempol

   
 

DEN HAAG - Slobodan Milosevic zal vandaag in 'Courtroom 1' van het in Den Haag gevestigde Joegoslavië-Tribunaal tijdens een strak geregisseerde zitting worden voorgeleid.

De driekoppige rechtbank, geleid door de Britse rechter Richard May, zal de ex-president van Joegoslavië vragen of hij schuldig of onschuldig is aan moord, deportatie en vervolging van etnische Albanezen in Kosovo.

Eerst zal een lid van de griffie iedereen vragen uit eerbied voor de rechtbank te gaan staan, waarna hij de sessie van het 'Internationale Tribunaal voor het voormalige Joegoslavië' (ICTY) voor geopend zal verklaren.

In de rechtszaal op de eerste verdieping van het voormalige kantoor van een verzekeringsmaatschappij zal Milosevic geheel links komen te zitten met aan weerskanten een VN-bewaker. Via een koptelefoon kan de verdachte het proces dankzij enkele tolken volgen in het Servo-Kroatisch, Frans of Engels.

Vóór Milosevic zullen zijn advocaten zitten achter een bureau dat zoals elk bureau is voorzien van een tv-monitor en een computerscherm waarop al het gesprokene middels een stenograaf wordt weergegeven. In het midden is een plek voor getuigen, die met hun gezicht naar de rechters zitten. Aan de andere zijde zitten de aanklagers, aangevoerd door de Zwitserse Carla del Ponte.

De rechtszaal van het Tribunaal heeft een beperkt aantal plaatsen voor het publiek. Achter kogelvrij glas mogen vandaag 75 journalisten plaatsnemen. De overige 75 stoelen zijn bestemd voor familieleden van verdachten, diplomaten en medewerkers van het Tribunaal.

Meestal duurt een voorgeleiding een kwartier, hoewel in het verleden er één zelfs drie uur in beslag nam. Een van de 14 rechters van het Tribunaal, die afkomstig zijn uit de hele wereld, zal de verdachte vragen of hij het goed maakt en begrijpt wat er gezegd wordt. Ook zal rechter May Milosevic vragen of hij kans heeft gekregen de aanklacht door te nemen met zijn advocaat.

Dan leest de rechter de aanklacht geheel of gedeeltelijk voor en per punt moet de verdachte antwoorden of hij zich schuldig acht. Vervolgens stelt de rechter dan meestal een datum vast wanneer het proces van start zal gaan. Volgens de voorzitter van het Tribunaal, rechter Claude Jorda, zal dat nog acht tot tien maanden duren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.