De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Servische premier keert
zich af van Joegoslavië

door Hans Kuitert

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
De Servische premier, Zoran Djindjic (l.) praat met NAVO-secretaris-generaal Lord Robertson, tijdens de Europese Economische top in Salzburg. (Foto: REUTERS)
BELGRADO - Zoran Djindjic, de Servische premier die Slobodan Milosevic uitleverde aan het VN-Tribunaal in Den Haag, zet zich niet langer in voor het in stand houden van de Joegoslavische federatie, die bestaat uit Servië en Montenegro.

In Montenegro zelf werd na maanden van politiek touwtrekken een regering geïnstalleerd die begin volgend jaar een referendum over Montenegrijnse onafhankelijkheid moet houden.

Djindjic maakte gisteren in Salzburg, op de Europese Economische Top, duidelijk dat hij geen traan zal laten als Joegoslavië uiteenvalt. "Ik hou niet zoveel van Joegoslavië dat ik de gedachte niet zou kunnen verdragen dat het land niet meer bestaat", aldus Djindjic.

EU-lid

De Servische voorman liet duidelijk weten dat Servië alles in het werk wil stellen om in het komende decennium lid te worden van de Europese Unie. Maar, zo voegde Djindjic eraan toe, dat kan alleen als er een breuk komt met de kleine Joegoslavische partner Montenegro.

Na de uitlevering van Milosevic door de Servische republiek van Djindjic is een regeringscrisis uitgebroken in Joegoslavië. Djindjic noemde de politieke problemen op het federale niveau niet belangrijker dan "een voetbalwedstrijd".

Apart

De westerse donors, die vrijdag Djindjic beloonden voor het uitleveren van Milosevic, voelen niets voor een breuk tussen Servië en Montenegro uit angst dat dit een verdere verbrokkeling van de Balkan tot gevolg zal hebben. Dindjic echter drong er gisteren bij de Europese Unie op aan straks Servië en Montenegro als aparte lidstaten toe te laten.

Hij gaf toe, dat de weg naar lidmaatschap nog lang is. Servië is bankroet, maar "het is goedkoper voor de EU ons binnenboord te hebben dan ons buiten te laten", zei hij.

Anders dan Djindjic en zijn Montenegrijnse collega's begon de Joegoslavische president Vojislav Kostunica gisteren met pogingen een nieuwe Joegoslavische regering samen te stellen. Kostunica wil de federatie behouden, hoewel steeds meer politieke krachten de samenbundeling van Servië en Montenegro "dood als een pier" beschouwen na de uitlevering van Milosevic.

De vice-premier van Joegoslavië, Djindjics partijgenoot Miroljub Labus, zei gisteren dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn voor de Joegoslavische federatie. Kennelijk wil Kostunica het niet zo ver laten komen wellicht uit angst dat dergelijke verkiezingen kunnen fungeren als een referendum over het opheffen van Joegoslavië.

Hoewel volgens Djindjic de federatie kan worden opgeheven, wordt er binnen de pro-westerse democratische DOS-beweging van hem en Kostunica nog steeds gewerkt aan plannen de federatie een ander karakter te geven. Daarbij zouden beide deelrepublieken evenveel invloed krijgen. Waarnemers denken dat alle pogingen de Joegoslavische federatie, tenminste op papier, overeind te houden slechts dienen om het Westen gerust te stellen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.