De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Tankwagen door explosie
100 meter weggeblazen

door Joan van den Dungen

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
De explosie van een tankwagen richtte een enorme ravage aan op het terrein van Hoek Loos.
EINDHOVEN - Een tankwagen met lachgas is gisterochtend de lucht in gevlogen op het gasvulbedrijf Hoek Loos Medical bv in Eindhoven. Tien medewerkers raakten gewond. De schade loopt in de tientallen miljoenen. De ontploffing, die in de hele omgeving was te horen, ontstond doordat er iets mis ging bij het overladen van het lachgas uit een opslagtank in de tankwagen.

Tientallen bedrijven in de nabije omgeving liepen zware schade op. Gevels werden omvergeblazen, muren stortten in en plafonds kwamen naar beneden. Sommige gebouwen blijken rijp voor de sloop. Bij zo'n honderd woningen in de buurt vlogen de ruiten eruit.

Geluk

De 49-jarige chauffeur van de tankwagen, die lichtgewond raakte, heeft zijn leven vermoedelijk te danken aan een bekertje koffie. Hij wilde toevallig net koffie gaan halen toen zijn gevaarte even voor 9 uur uit elkaar spatte. De man, die al 21 jaar lang voor Hoek Loos rijdt, is in shocktoestand afgevoerd.

De volledig uit elkaar gereten circa 5 meter lange gastank kwam een kleine 100 meter verderop terecht, bovenop een geparkeerde auto aan de oever van de Eindhovense Kanaaldijk Noord. Brokstukken sloegen in bij onder meer een fabriekshal van DAF-trucks, zo'n 400 meter verderop.

De explosie bracht een enorme luchtverplaatsing teweeg waardoor medewerkers als luciferhoutjes werden weggeslingerd. De meeste slachtoffers werden getroffen door rondvliegende glasscherven en brokstukken en klaagden over hun gehoor. Zij konden na behandeling in een ziekenhuis weer naar huis.

Buurman Marcel van de Mortel, eigenaar van een bedrijf in oud-papier: "Ik werd zeker tien meter weggeslagen en kwam met een smak tegen een container terecht. Het doet overal nog pijn. Vreselijk wat een klap. De metaaldelen vlogen in het rond. Ik denk dat wij allemaal aan de dood zijn ontsnapt."

Na de klap stond het bedrijf vrijwel direct in lichterlaaie. Het vuur sloeg over naar een opslagdepot voor andere tanks, waarvan er tevens enkele ontploften.

"Ik vloog zeker 20 centimeter van mijn stoel omhoog", zegt Rinus Willemsen (42), beheerder van het naastgelegen Publex opslagdepot. "Ik ben direct onder mijn bureau gaan zitten. Je denkt meteen aan wat er in Enschede is gebeurd. Toen ik de spanten van de loods zag knakken ben ik als een idioot naar buiten gerend. Ik heb iedereen gewaarschuwd, wegwezen hier! Ik zag iedereen rennen. Ik pakte mijn auto en reed zo hard mogelijk weg."

Buurtbewoners, die op zo'n 140 meter afstand van de explosie wonen in de wijk Doornakkers, werden opgevangen in de nabijgelegen sporthal Haagdijk.

De Eindhovense loco-burgemeester Nico van der Spek vroeg zich hardop af of de afstand tussen het gasvuldepot en de woonwijk aangepast moet worden. "Alle vergunningen bleken keurig in orde", aldus de loco. "Vorig jaar juli hebben we daar nog gecontroleerd op veiligheid en milieu. Volgende maand zouden we opnieuw controleren. Maar stel dat er iets misgaat bij het vullen door menselijk falen, tja, daar is geen enkele vergunning tegen bestand."

Volgens de loco-burgemeester kan de bijna-ramp gevolgen hebben voor de nieuwe vergunningen voor het bedrijf. "Maar het is de taak van de minister. Ik weet wel dat als er iets veranderd moet worden in dat vergunningenstelsel, zoiets gigantische consequenties zal hebben voor veel bedrijven in het hele land. Er zal toch iemand de torenhoge kosten daarvan moeten dragen."

Kluts kwijt

De chauffeur van de tankwagen liep gistermiddag onder begeleiding van een psycholoog huilend naar de plek van de explosie om de restanten van zijn truck te kunnen zien. "Hij is volledig de kluts kwijt", meldt Hoek Loos-woordvoerder Robert Jan Pabon. "Hij voelt zich verantwoordelijk terwijl hij er misschien wel helemaal niks aan kon doen."

Ook Bernard Fortuijn, voorzitter van de Raad van Bestuur van Hoek Loos kwam zich ter plaatse op de hoogte stellen van de situatie. "Onze eerste zorg gaat uit naar de slachtoffers", aldus Fortuijn. "Maar we zullen natuurlijk een diepgaand onderzoek instellen. Temeer daar wij altijd voorop lopen op het gebied van veiligheid. In principe kan het niet gebeuren en toch gebeurt het."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.