De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Parkeergarages vol gestolen auto's

door Fred Pruim

   
 

DRIEBERGEN - Autodievenbendes gebruiken parkeergarages in steden om gestolen bolides voor enige tijd 'koud te zetten'. Pas als er transport naar het buitenland is geregeld of een koper is gevonden, wordt de vaak (peper)dure wagen weer uit de tijdelijke stalling gehaald.

Bij dat ophalen wordt meestal een handige truc gebruikt, waardoor er vrijwel geen parkeergeld hoeft te worden betaald. Daardoor lopen exploitanten van de stallingen ook nog eens veel geld mis.

Waarschuwing

Op verzoek van de Raad van Hoofdcommissarissen heeft de afdeling Centrale Informatie Voertuig Criminaliteit (CIVC) van het KLPD in Driebergen een landelijke waarschuwing over dit nieuwe fenomeen doen uitgaan. Volgens nationaal coördinator Voertuigcriminaliteit John van Paasschen lopen er in verschillende politieregio's inmiddels onderzoeken.

"Het gebruiken van parkeergarages om gestolen auto's voor enige tijd te stallen is voor het eerst ontdekt in Amsterdam", zegt politieman Van Paasschen. "Van een zestal gestolen Porsches uit de regio Eindhoven zijn er drie teruggevonden in een stalling in de hoofdstad. Die stonden klaar om naar het buitenland te worden getransporteerd."

Het onderzoek naar deze Porsche-diefstallen is nog gaande. De daders zijn vermoedelijk tegen de lamp gelopen door oplettend bewakingspersoneel, dat door de criminelen ingehuurde chauffeurs in de garage zag rondsnuffelen op zoek naar de koud gezette bolides.

Naar aanleiding van het landelijk alarm zijn de regiopolitie Utrecht, de regiopolitie Zuid-Holland-Zuid en de politie en marechaussee op Schiphol begonnen met een eigen onderzoek. Volgens Van Paasschen heeft het onderzoek in Utrecht vooralsnog niets opgeleverd en zijn de onderzoeken op onze nationale luchthaven en in het zuidelijk deel van Zuid-Holland nog in volle gang.

Truc

Volgens politiebronnen gebruiken de criminelen vaak een truc om onder het verschuldigde parkeergeld uit te komen. Wanneer de gestolen en gestalde wagen moet worden opgehaald, wordt een kleine, wrakkige en meestal ook gestolen auto de garage ingereden. Met het op deze wijze verkregen parkeerticket wordt korte tijd later de gestolen auto de parkeergarage uitgereden. Daardoor betaalt de bende hooguit een paar gulden in plaats van vele honderden.

De dure bolides worden volgens de politie gestald omdat bijvoorbeeld het transport nog niet is geregeld, of dat er nog chauffeurs moeten worden gecharterd. "Dit soort wagens wordt vaak op bestelling gestolen. Maar er is niet altijd direct een container beschikbaar, of een schip of een vliegtuig. Vandaar dat er wordt gezocht naar een minder opvallende plek om het voertuig te stallen."

Volgens Van Paasschen heeft de marechaussee van Schiphol in samenwerking met de douane onlangs nog een uitzonderlijk dure gestolen auto ontdekt, die klaar stond om in een vliegtuig te worden geladen. "Dat was een auto van meer dan 200.000 gulden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.