De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Amersfoort beste plek om te wonen

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

BREUKELEN - Van de 40 grootste gemeenten in Nederland is Amersfoort véruit de aantrekkelijkste. Ook Haarlemmermeer, Amstelveen, Zwolle en Apeldoorn scoren goed. Dat blijkt uit de Atlas voor Gemeenten 2001 van het economisch onderzoeksinstituut Nyfer, waarin de 40 grootste gemeenten op tal van punten met elkaar worden vergeleken.

Amersfoort dankt zijn hoge notering vooral aan de uitstekende bereikbaarheid per auto en per trein, het hoge gemiddelde inkomen en de sterke groei van het aantal banen.

"Mensen laten zich in de keuze van een woonplaats niet meer alleen leiden door werk of opleiding", constateert Nyfer. "De plaats waar zij willen wonen, moet ook aantrekkelijk zijn. Een goede bereikbaarheid per auto en per trein, een ruim aanbod van culturele voorzieningen, de aanwezigheid van stedelijk schoon (monumenten) en veiligheid zijn daarbij belangrijk". Ook het gemiddelde inkomen en de groei van het aantal banen bepalen of steden aantrekkelijk zijn.

Onderaan de rangorde lijst van aantrekkelijke steden staan Helmond en Heerlen. Groningen, Leeuwarden en Emmen zijn in het nadeel omdat zij lager scoren op het aspect bereikbaarheid.

Bijstand

Naast de aantrekkelijkheids-index presenteert Nyfer de sociaal-economische index van de 40 grootste gemeenten. Deze rangschikt dezelfde veertig gemeenten op basis van het aantal personen in de bijstand, het gemiddeld opleidingsniveau en het aantal huishoudens met een laag inkomen.

Hieruit blijkt dat groeigemeenten als Amstelveen, Zoetermeer, Haarlemmermeer en Almere het in sociaal-economisch opzicht bijzonder goed doen. Ook op déze ranglijst staat Heerlen onderaan, vanwege het lage onderwijsniveau en het hoogste percentage wao'ers van Nederland (11,5 procent van de bevolking).

In Rotterdam is het gemiddeld onderwijsniveau eveneens laag; bovendien heeft geen enkele gemeente zoveel huishoudens met een laag inkomen als deze stad.

Van de vier grote steden staat Utrecht met een dertiende plaats het hoogst op de sociaal-economische ranglijst, gevolgd door Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Utrecht heeft van de grote steden de laagste werkloosheid en het minste aantal arme huishoudens.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.