BELGRADO/DEN HAAG - Slobodan Milosevic werd vrijdag volledig overrompeld toen hij hoorde dat hij zou worden uitgeleverd aan het VN-tribunaal. Toen een gevangenisbewaarder hem kwam vertellen dat hij naar Den Haag ging, reageerde Milosevic verbijsterd. "Den Haag. Belachelijk", riep hij steeds weer uit.
|
Slobodan Milosevic (Foto: AP)
|
Terwijl de bewaarders hem hielpen zijn persoonlijke zaken te pakken, bleef Milosevic maar vragen: "Ga ik echt naar Den Haag?" Toen hij later vrijdagmiddag werd overgedragen aan vertegenwoordigers van het VN-Tribunaal, elders in Belgrado, leek hij zijn strijdlust weer te hebben herwonnen. "U kidnapt mij en u zult zich moeten verantwoorden voor uw misdaden", viel de ex-president uit.
De reconstructie van de laatste uren van Milosevic op Servische bodem werd gisteren gepubliceerd door het weekblad Nedeljni Telegraf, een Servisch boulevardblad dat een reputatie heeft op te houden van uitmuntende contacten met de Servische geheime dienst.
Volgens het blad, en gisteren bevestigd door een van zijn advocaten, Branimir Gugl, gedroeg Milosevic zich waardig, maar verbaasd. Voor hij aan boord ging van een helikopter die hem naar een Amerikaanse basis in het Bosnische Tuzla zou brengen, liep hij langs een paar Servische officieren. Zonder stemverheffing, maar vol sarcasme beet hij hun een verwensing toe. "Jullie krijgen mijn gelukwensen voor een prima uitgevoerde job."
Vertegenwoordigers van het tribunaal lazen hem zijn rechten voor. Daar bleek al dat Milosevic morgen, als hij wordt voorgeleid in Den Haag, het 'onschuldig' zal uitspreken en er ongetwijfeld aan zal toevoegen, zoals Gugl gisteren al dacht, "dat hij een slachtoffer is van de NAVO". Tegenover de Tribunaal-mensen zei hij vrijdag, minuten voordat hij Servië zou verlaten: "Ik ben niet bang voor het Haagse tribunaal. Dat is geen rechtbank maar een politiek circus dat het Servische volk kapot wil maken".
Zdenko Tomanovic, de advocaat die vandaag naar Nederland komt om Milosevic morgen bij te staan, kondigde gisteren aan, na langdurige telefonades met zijn cliënt, dat de ex-president van Joegoslavië hem heeft opgedragen hem te verdedigen "als een politieke gevangene" tegen de aanklacht wegens misdaden tegen de menselijkheid.
Mogelijk dat naast Tomanovic ook anderen meekomen naar Den Haag. Mogelijk zal daar ook de Nederlandse advocaat Wladimiroff bij zijn. Tomanovic zei gisteren op verzoek van Milosevic geld, kleren en boeken mee te zullen nemen.
Het afgelopen weekeinde waren er nog geen bezoekers voor Milosevic, die gescheiden van de overige 38 gedetineerden van het Tribunaal in de Scheveningse gevangenis verblijft. Zijn vrouw Mirjana Markovic is nog niet in Nederland. Zij zou op zoek zijn naar een appartement in Den Haag.
De uitlevering van Milosevic door de Servische regering van premier Zoran Djindjic blijkt juridisch waterdicht te zijn. Djindjic negeerde een uitleveringsverbod van de hoogste rechter van de Joegoslavische federatie, die bestaat uit Servië en Montenegro. Djindjic kon gebruik maken van een handgeschreven decreet, dat Milosevic in 1990 zelf bedacht.
In dat decreet staat dat de deelrepubliek Servië wetten en gerechtelijke uitspraken van de federatie kan negeren als die indruisen tegen het belang van Servië. Djindjic vond het niet uitleveren van Milosevic zo'n geval.
Na het uiteenvallen van de Joegoslavische regering vrijdag lijken alle pro-westerse democratische leiders, huidig president Vojislav Kostunica incluis, alles in het werk te willen stellen om Joegoslavië niet uiteen te laten vallen. Djindjic kondigde gisteren aan, na een gesprek met onder meer Kostunica, dat nu versneld zal worden gewerkt aan een "herijking" van de federatie. Dat zou onder meer moeten leiden tot het gelijkwaardig behandelen van Montenegro, dat al lang uit de federatie wil stappen.