De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Lof na uitspraken prins over Juliana

door René Steenhorst

   
 

BUNNIK - De openlijke erkenning door prins Bernhard dat prinses Juliana al enige jaren aan de ziekte van Alzheimer lijdt, heeft hem veel bewondering opgeleverd. Niet alleen premier Kok sprak zijn waardering uit over de compassievolle wijze waarop de prins de gezondheidstoestand van zijn vrouw schetste, ook de Alzheimer Stichting Nederland in Bunnik heeft "verheugd" gereageerd dat "de prins de moed heeft gehad zó open te zijn".

Volgens woordvoerster J. van der Poel van de stichting heeft prins Bernhard klaarheid gebracht in een kwestie die "het Nederlandse volk al zo lang bezighield en die steeds met een waas van geheimzinnigheid omgeven was".

Steun

Mevrouw Van der Poel: "Hoewel het natuurlijk vreselijk is dat prinses Juliana deze ziekte heeft, is de openheid van prins Bernhard daarover een grote steun voor iedereen die met deze vorm van dementie te maken heeft."

"Zijn uitspraken verklaren nu ook waarom de prinses zich enkele jaren geleden volledig uit het openbare leven terugtrok. Er is veel gespeculeerd wat daarvan de reden zou kunnen zijn. Nu is er eindelijk duidelijkheid en uiteraard begrip voor haar stap."

Indirect houden de uitspraken van de voorlichtster van de Alzheimer Stichting kritiek in op de opstelling in dezen van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD): "Wanneer prins Bernhard bij wijze van spreken zijn vinger stootte, stond het al in de krant. Maar over de dementie van prinses Juliana werd voortdurend gezwegen. Kennelijk rust bij de RVD nog altijd een taboe op deze ziekte."

Prins Bernhard verklaarde afgelopen vrijdag in een exclusief vraaggesprek met De Telegraaf, ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag, dat het geheugen van zijn vrouw vrijwel weg is. "Ze heeft nu 24 uur per dag verzorging nodig. Vaak herkent ze de mensen niet meer."

Volgens de Alzheimer Stichting zijn de uitspraken van groot belang voor de maatschappelijke en sociale acceptatie van deze aandoening. "Dat destijds bekend werd dat ook de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan aan Alzheimer lijdt, bracht internationaal al meer begrip voor deze ziekte. Wellicht zal dat nu ook ontstaan door de woorden van de prins."

"Wij hopen dat partners van Alzheimer-patiënten voortaan op meer steun van hun omgeving vrienden en buren kunnen rekenen dan nu vaak het geval is. Velen raken helaas nog steeds in een isolement, omdat mensen hen mijden wanneer dementie in het spel is."

In Nederland lijdt naar schatting een kwart miljoen mensen aan vormen van dementie. Daarvan betreft 65 tot 70 procent Alzheimer, een ziekte die in het algemeen pas na het zeventigste jaar optreedt, maar soms ook jongere mensen (tussen 30 en 40 jaar) kan treffen.

De aandoening begint met ogenschijnlijk onbeduidende geheugenstoornissen, zoals het vergeten van afspraken en het niet meer kunnen onthouden van namen en getallen. Vervolgens ontstaat dikwijls desoriëntatie, verliest de patiënt zijn greep op de dagelijkse dingen en kunnen er karakterveranderingen optreden die vaak zeer ingrijpend voor hun naasten zijn.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.