De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Drie mariniers omgekomen
bij verkeersongeval in VS

door Joost de Haas en Roy Klopper

   
 

WASHINGTON - Drie jonge Nederlandse mariniers zijn dit weekeinde na een toeristisch bezoek aan Washington in de Verenigde Staten bij een crash met een legerbusje om het leven gekomen. Het voertuig raakte van de weg en sloeg over de kop.

Zes andere Nederlandse leden van het elitekorps raakten gewond. Hun toestand is volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marine stabiel: "Allen zijn in de loop van zondag uit het ziekenhuis ontslagen. Ze bevinden zich weer op Aruba." Ook de Amerikaanse chauffeur en zijn bijrijder liepen verwondingen op.

De omgekomen Nederlandse militairen zijn David Luijendijk (19) uit Enschede, de 20-jarige Joreoh Spijker uit Slagharen en Janno Wegman (25) uit Sliedrecht. De twee laatstgenoemden overleden ter plekke, Luijendijk stierf enkele uren later in het ziekenhuis.

Hun nabestaanden zijn inmiddels door Defensie ingelicht. Ze krijgen een kapitein van het Korps Mariniers ter beschikking voor eventuele bijstand. De stoffelijke overschotten komen naar verwachting morgen naar Nederland met een toestel van de Amerikaanse krijgsmacht.

De bestuurder van de bus, de Amerikaanse marinekorporaal Israel Guerreo, verloor volgens de politie de macht over het stuur toen hij met een vaart van zo'n 130 kilometer per uur over een provinciale weg in de staat North Carolina reed. Van de elf inzittenden hadden alleen Guerreo en twee anderen hun veiligheidsgordels om, zo vermoedt de politie.

Bedolven

Een woordvoerder van de Koninklijke Marine meldde gisteren dat het busje in een slip is geraakt en daarbij in een greppel is beland. Een van de slachtoffers lag in de greppel bedolven onder het wrak; een ander bleek met zo'n kracht te zijn geparachuteerd dat hij tientallen meters verderop in een weiland werd aangetroffen. De derde man die omkwam, was in de bus bekneld geraakt.

Ooggetuigen spraken van een complete chaos. Reddingswerkers zijn ruim twee uur bezig geweest om de bus uit een greppel te trekken.

De betrokken Nederlandse militairen maken deel uit van de 42e Infanteriecompagnie van het Korps Mariniers, met als thuisbasis Savaneta op Aruba, waar zij negen maanden verblijven. In totaal 48 leden van de compagnie waren in de VS in het kader van een uitwisselingsprogramma met Amerikaanse strijdkrachten.

Het gecrashte busje was het laatste van drie militaire voertuigen die terugreden van de mariniersbasis Quantico in de staat Virginia naar de mariniersbasis Camp Lejeune in North Carolina. De mariniers hadden een briefing van Amerikaanse collega's gekregen.

Chauffeur Guerreo moest het gezelschap terugbrengen naar Camp Lejeune. Daar namen de Nederlandse mariniers deel aan een jaarlijkse gezamenlijke oefening met de Amerikanen. "Na hun training wilden de mariniers ook dolgraag wat van het land zien", aldus een woordvoerder in Camp Lejeune.

De politie is direct een onderzoek naar de toedracht van het ongeval begonnen. Het marinierskorps van de Verenigde Staten voert een militair onderzoek uit waarbij ook marechaussees uit ons land zullen worden betrokken.

Volgens zegsman A. van der Linde besluiten de nabestaanden of de drie mariniers met militaire eer worden begraven. Korpsgeneraal Klop is diep bedroefd: "Dit drama laat diepe sporen na binnen het korps, dat slechts 3000 leden kent. Iedereen kent iedereen, dus de verslagenheid is groot."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.