DIEVER (Drenthe) - VVD-prominent Hans Wiegel roept zijn partijgenoten in de Eerste Kamer met klem op de komende dagen de invoering van het burgemeestersreferendum van tafel te vegen, zelfs als dit tot een nieuwe kabinetscrisis mocht leiden.
De liberaal slaat alarm als "via een achterdeur" de gekozen burgemeester wordt geïntroduceerd. "Een uitholling van de Grondwet," aldus Wiegel in een exclusief interview met De Telegraaf. "En daar moet de VVD in de Eerste Kamer zich krachtig tegen verzetten."
Strijdlustig
Wiegel, die met zijn doorslaggevende tegenstem twee jaar geleden in de 'Nacht van Wiegel' het correctief wetgevingsreferendum dwarsboomde, roept zijn partijgenoten op voet bij stuk te houden, zelfs als dit eindigt in een nieuwe breuk in de paarse coalitie. Als de VVD tegen stemt is een overgrote meerderheid tegen het kabinetsvoorstel.
"Ik roep mijn voormalige fractiegenoten op om de druk van de coalitie te weerstaan," zegt Wiegel strijdlustig. De ex-minister van Binnenlandse Zaken zegt dat hij de laatste dagen "persoonlijke contacten" met zijn partijgenoten heeft gehad over de kwestie.
"Alle ogen zijn de komende dagen gericht op de Eerste Kamer. De senaat is de hoedster van de Grondwet, ze houdt de kwaliteit van de wetgeving in het oog. Tegelijkertijd is de Eerste Kamer een goed tegenwicht tegen het verlammende regeerakkoord en onderonsjes in de coalitie.
Nog nooit heb ik in mijn carrière een wetsvoorstel gezien dat door de Raad van State zo is afgekraakt. Hier mag de Eerste Kamer gewoonweg niet akkoord mee gaan. De VVD staat pal voor een zelfstandige Eerste Kamer."
Consternatie
Volgens het "het Orakel uit Diever" deugt het kabinetsvoorstel om in gemeenten een burgemeestersreferendum te houden van geen kanten.
"Of er wordt door de Kroon een andere burgemeesterskandidaat benoemd. Dan is de teleurstelling bij degenen die hebben meegedaan aan het referendum groot. Er ontstaat consternatie en de minister moet aan de Tweede Kamer gaan uitleggen waarom hij is afgeweken van de uitslag van het referendum. Of de uitslag van het referendum is bindend en dan wordt de Grondwet opzij gezet," aldus Wiegel.
Wiegel vindt dat de VVD-senatoren niet akkoord moeten gaan met allerlei lapmiddelen, die door minister De Vries (Binnenlandse Zaken) de komende dagen worden voorgesteld om de liberalen alsnog over de streep te trekken. "Als je een gekozen burgemeester wilt, dan moet je dat klip en klaar regelen in de Grondwet. Dit is een principiële kwestie. Doe dat dan niet via een achterdeur."
Verkiezingen
Volgens VVD-coryfee is de kans dat D66 uit het kabinet stapt niet zo groot als twee jaar geleden. De D66-actie van toen werd volgens Wiegel ingegeven tijdens "een vlaag van verstandsverbijstering" bij de democraten.
"D66 zit nu in een heel andere positie. Ze staan er niet goed voor. De harde taal van toen is nu ook nog niet uitgesproken. Dat zegt ook wel wat. Ik moet nog zien dat D66 eruit stapt als het voorstel wordt tegengehouden. Want wat krijgen we dan? Dan komen er gewoon eerder verkiezingen. Of PvdA en VVD gaan gewoon samen door tot de verkiezingen in mei 2002."
Vernietigende kritiek uit Wiegel ook op de indiening van het hetzelfde referendumvoorstel dat twee jaar geleden door de Eerste Kamer al is afgewezen. Binnenkort staat ook dat weer op de agenda van de Eerste Kamer.
Uitholling
"Dat is een minachting van het parlement na de verwerping door de senaat. Niet alleen de VVD-fractie in de senaat, maar de hele Eerste Kamer zou dat eigenlijk niet moeten accepteren. Indiening van hetzelfde voorstel is een poging tot uitholling van de bevoegdheden van de Eerste Kamer."
Volgens de VVD'er is er tijdens de lijmpoging "snel wat opgeschreven" om de paarse partners weer bij elkaar te brengen. "De Eerste Kamer-fractie van de VVD is nooit betrokken geweest bij die afspraken. Daar zijn mijn voormalige fractiegenoten dan ook niet aangebonden," hoont Wiegel. |