De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Philips brengt
productie mobieltjes
over naar China

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Philips stopt met de zelfstandige productie van mobiele telefoons. De Nederlandse elektronicareus brengt de productie van mobieltjes onder in een gezamenlijke onderneming met China Electronics Corporation (CEC). Philips blijft wel de volledige controle houden over de verkoop en marketing van de toestellen. Het besluit kost circa 1300 werknemers van de Philips-fabriek in het Franse Le Mans hun baan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Philips stopt met de zelfstandige productie van mobiele telefoons. (Foto: ANP)
Het Chinese bedrijf is geen onbekende voor Philips. De twee bedrijven hebben al een gezamenlijke onderneming voor de productie van mobiele telefoons, waarin Philips een meerderheidsbelang heeft. Die meerderheid raakt het nu kwijt. De Chinezen krijgen "een aanzienlijke meerderheid", laat financieel directeur Jan Hommen weten tijdens een toelichting. Concreter werd hij niet. Ook over de de financiële details van de deal bleef het stil.

De grootste klappen vallen in Frankrijk. Bij de mobieltjes-fabriek in Le Mans staan 1300 banen op de tocht. Onder de werknemers voerden verslagenheid en woede gisteren de boventoon. "Het is een grote schande", riep de vertegenwoordiger van de vakbond CGT tegen iedereen die het maar wilde horen. "Philips springt willekeurig om met zijn mensen. Maken ze een keer een beetje verlies, dan is de reactie onmiddellijk: eruit! Zo ga je toch niet met je werknemers om. Dit is typisch Philips."

De directeur van Philips in Frankrijk, Alain Le Corvec, probeerde tevergeefs de verhitte gemoederen te kalmeren door te benadrukken dat bij de reorganisatie geen gedwongen ontslagen zullen vallen. "Mensen zullen worden herplaatst. We zullen er alles aan doen om de betrokken werknemers aan ander werk te helpen. De ouderen onder hen kunnen gebruik maken van een vervroegde pensioenregeling."

De invloedrijke bonden in Frankrijk reageerden desalniettemin gereserveerd op de aangekondigde reorganisatie. Een woordvoerder van CGT zei dat met de recente ervaringen met buitenlandse bedrijven die besluiten hun Franse filialen te sluiten, de bonden extra op hun hoede zullen zijn. Indien het totaalpakket voor de getroffen werknemers onvoldoende is, sluit CGT harde acties tegen Philips niet uit.

In de Franse fabriek werd volgens Philips nog nooit een dubbeltje verdiend. Om de kosten te dekken neemt het concern een eenmalige last van EUR300 miljoen.

De hoogte van die kostenpost valt analist Bert Siebrand (SNS Securities) reuze mee. Hij hield rekening met een scenario waarbij Philips de divisie volledig zou opdoeken. In dat geval was een buitengewone post van EUR600 miljoen noodzakelijk geweest. Siebrand waarschuwt dat het elektronicaconcern er met de huidige plannen nog niet is. "Dit is de eerste stap om de verliezen van de divisie terug te dringen."

De productie van de Philips-mobieltjes wordt nu geconcentreerd in de Chinese stad Shenzen. Vorig jaar wist Philips zes miljoen toestellen aan de man te brengen. Veel minder dan het concern enkele jaren geleden nog in gedachten had. Het bedrijf streefde destijds naar een positie in de wereldwijde top-3. Maar de werkelijkheid pakte anders uit. Een plek tussen Motorola, Nokia, Siemens en Ericsson bleek niet haalbaar.

Philips zet zijn pijlen nu volledig op de Chinese markt. "Een sterke groeimarkt", aldus Hommen. Hij verwacht dat het samenwerkingsverband met de Chinezen er dit jaar twee miljoen zaktelefoons zal gaan verkopen. Daarmee heeft het een marktaandeel van 4%. De Chinese markt groeit momenteel met 50%. "Wij volgen die marktgroei." Volgens Hommen zal die groei de komende jaren op een iets lager niveau voortgezet worden. De gezamenlijke onderneming zal dit jaar een omzet behalen van $500 miljoen.

De verkoop van de mobiele telefoontak van Philips komt niet onverwacht. Het bedrijf had aangekondigd nog dit kwartaal met een oplossing voor dit verliesgevende onderdeel. Philips-president Gerard Kleisterlee zette de divisie in maart van dit jaar al in de etalage. Op de financiële markten werd er rekening mee gehouden dat het doek zou vallen, omdat het Philips al drie jaar lang niet lukte om een partner te vinden. Nu is op de valreep CEC uit de hoed getoverd.

Echt gelukkig met de keus voor CEC is SNS-analist Siebrand niet. "Ik had liever gezien dat Philips zou hebben gekozen voor een Koreaanse of Japanse partner met kennis van zaken van de umts-technologie. Ik vraag me namelijk af of de Philips/CEC-combinatie voldoende kennis heeft van deze nieuwe groeimarkt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.