De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  HBG gaat confrontatie met aandeelhouders aan

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Het bestuur van HBG staat lijnrecht tegenover zijn aandeelhouders.
AMSTERDAM - "Er komt een moment dat de aandeelhouders zeggen 'tot hier en niet verder'. En dat moment is helaas vandaag." Zo verwoordde Willem Burgers van Orange Fund de hoog opgelopen emoties in de baggersoap rond de Hollandsche Beton Groep (HBG) gisteren. Het was de dag des oordeels; De aandeelhouders mochten zich uitspreken. Maar het maakte weinig indruk. Als laatste redmiddel grijpen de geldschieters nu naar een enqueteprocedure. Ofwel; Is er sprake van wanbeleid?

De opkomst bij de informatieve aandeelhoudersvergadering van HBG was groot. In de tassen zaten ditmaal niet alleen de groene jaarverslagen van de Rijswijkers maar ook blauwe (Heijmans), witte (Ballast Nedam) en gele (Boskalis) boekwerken met cijfertjes. In de hitte hadden ze zich deze moeite echter kunnen besparen. "De onderhandelingen met Ballast Nedam zijn vergevorderd en wij zijn voornemens die op korte termijn af te ronden", zei president commissaris Loudon stellig.

"Heeft u al het stadium van 'onherroepelijk' bereikt", vroeg een aandeelhouder wanhopig. "Ja! Ballast Nedam kan ons, indien we ons zouden terugtrekken, aanspreken op contractbreuk. Maar dat willen we helemaal niet, wij staan 100% achter die deal", aldus Loudon. "Er is geen weg terug." Zelfs een eventuele break-up fee, is volgens de president commissaris een "gepasseerd station".

Daar namen de aandeelhouders geen genoegen mee. "Zou ik een peiling mogen doen om te kijken wie er voorstander van is om de optie Boskalis/Heijmans alsnog te onderzoeken?", vroeg Peter Paul de Vries namens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). "Ho", riep Loudon geërgerd. "U neemt niet de leiding van mij over." "Zou u dan een peiling willen doen?", hield De Vries aan. "Ik wilde aanvankelijk wel voor u peilen maar hoe langer ik erover nadenk hoe belachelijker ik dit vind. Het is een nutteloze exercitie. Ik wil het niet en ik doe het ook niet."

De vergadering, bedoeld om de aandeelhouders informatie te geven over de samenwerking tussen de baggerdivisie van HBG, HAM, en Ballast Nedam, ontaardde gisteren in een verhitte discussie over de toekomst van Neerlands grootste aannemer. Daarbij werd al snel duidelijk dat de wensen van de aandeelhouders lijnrecht tegenover de ambities van de Raad van Bestuur staan.

Nu bouwer Heijmans uit Rosmalen zich in de strijd geworpen heeft, zien de aandeelhouders hun kans schoon om alsnog in te gaan op het eerder gedane bod van de Papendrechtse baggeraar Boskalis. Heijmans wil immers alleen een bod doen als Boskalis zijn bod van EUR570 miljoen voor de baggerdivisie HAM gestand doet.

Boskalis, buitenspel gezet door de op handen zijnde joint venture van HAM met Ballast Nedam baggeren, was aangenaam 'verrast' door de move van de brabanders. "Als dit de route is om tot ons einddoel te komen, zou dat een hele mooie zijn", luidde de reactie van Boskalis-bestuurder Berdowski. En een meerderheid van de aandeelhouders lijkt die mening te delen.

Meerdere malen stuurden zij er gisteren op aan de mogelijkheden rond de Boskalis/Heijmans-variant te onderzoeken. Burgers: "Hoe zit het met de synergie- en schaalvoordelen tussen HAM en Boskalis. Volgens ons zijn die superieur aan die van HAM/Ballast Nedam. Het zijn niet de juiste sommetjes die u maakt. En over marktleiderschap gesproken, u moet het toch met me eens zijn dat de combinatie Boskalis/HAM dé marktleider bij uitstek is."

Hoezeer de aandeelhouders er ook voor pleitten om de besprekingen te openen om te zien wat de som der delen oplevert, ze vonden geen gehoor. "Boskalis is een exit-scenario. Het is een eenmalig pleziertje door de verkoop van HAM dus dat schiet in het geheel niet op", reageerde Reigersman.

"Bovendien ligt het bod van Boskalis in werkelijkheid veel lager. Om aan alle voorwaarden te kunnen voldoen zoals een netto werkkapitaal en de afbetaling van de investeringen op een besteld baggerschip, zou HBG nog in de buidel moeten tasten. De bestuursvoorzitter had becijferd dat het bod van EUR570 miljoen daarmee 'slechts' EUR431 miljoen waard is. De fusie met Ballast levert HBG dus meer meer op dan verkoop aan de Papendrechters.

Maar zolang HBG en Ballast Nedam hun handtekeningen nog niet gezet hebben, heeft het openbare bod van Heijmans kans van slagen. En als het aan de aandeelhouders ligt, wordt de voorgenomen fusie voorlopig in de koelkast gezet. In een uiterste poging dient de VEB nu het verzoek in voor een zogenoemde enqueteprocedure. Dit in combinatie met een juridische voorziening die verdere stappen richting Ballast Nedam onmogelijk maken.

Onder het motto 'is er sprake van wanbeleid' moet nu duidelijk worden wie de macht in handen heeft. Loudon zei uitermate teleurgesteld te zijn dat de aandeelhouders alleen maar geïnteresseerd zijn in een overname door Boskalis. "Ik denk dat er hier ook heel wat betrokkenen zitten die teleurgesteld zijn in het rendement van hun aandelen", retourneerde Burgers het balletje. "U heeft de afgelopen vijf jaar uitgeblonken in het niet waarmaken van uw prognoses. En dan komt er dus een moment dat de aandeelhouders zeggen 'tot hier en niet verder'."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.