De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Stork verder van koers door winstwaarschuwing
   
 

AMSTERDAM - Stork is verder van koers geraakt. Het stroef draaiende technologieconcern meldde gisteren dat het halfjaarresultaat 20% zal achterblijven bij dat van vorig jaar. Door de winstwaarschuwing komt het groeidoel (een winst van circa {eur}225 miljoen in 2004) nóg verder weg te liggen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Aad Veenman.
Op de beurs werd het aandeel Stork terstond in de verkoop gedaan. Het lokale fonds verloor 12,9% op {eur}13,15, mede door een verlaagd koersdoel van SNS Securities (van {eur}20 naar {eur}18). Volgens SNS heeft het Stork-aandeel "een bovengemiddeld risicoprofiel". Fortis Bank stelde bovendien dat het aandeel goedkoop oogt, maar dat het zicht op de winstgevendheid slecht is.

Stork behaalde in de eerste helft van 2000 een nettoresultaat van {eur}30,6 miljoen. Ook dat was een winstdaling (van circa 13%) ten opzichte van dezelfde periode in 1999. Voor heel 2001 ziet Stork de eerder uitgesproken winstverwachting (een niet gespecificeerde 'stijging') evenzeer uit beeld raken. "Ik kan dat niet ontkennen", reageert een woordvoerder desgevraagd.

Stork wijt de tegenvaller aan twee zaken, die de onderneming vrijwel even hard in de portemonnee raken. Zo heeft het concern last van de economische groeivertraging, die de gehele industrie treft. Die pijn wordt gevoeld in de divisies Textieldruk - bij dochter Galvano, die toeleverancier is aan de micro-elektronica industrie - en Aerospace - bij dochter Industrial Components, die de halfgeleiderindustrie belevert.

Daarnaast voelt het Naardense bedrijf zich slachtoffer van zijn eigen succes: en ook dat speelt zich af in de divisie Aerospace. Doordat Stork deelneemt in vliegtuig- en defensieprogramma's moeten aanloopkosten worden genomen. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor de ontwikkeling van 'glare' (lichtgewicht materiaal dat wordt gebruikt in de nieuwe superjumbo A3XX) en voor deelname aan de bouw van een groot pantserwielvoertuig. Deze kosten vallen hoger uit dan geraamd. De Stork-woordvoerder spreekt van "de schaduwzijde van het succes dat we hebben". Details geeft het bedrijf nu niet.

De winstwaarschuwing betekent de zoveelste tegenvaller voor topman Aad Veenman. Hij zag de afgelopen jaren overnames afketsen, een fusie mislukken, dochters financieel door het ijs zakken, resultaten teruglopen en de beurskoers krimpen. Toch is er volgens de woordvoerder geen sprake van dat de bestuursvoorzitter het veld moet ruimen. "Het is niet aan de orde. De raad van commissarissen hebben daar ook niets over gezegd."

Ondertussen blijft Stork vasthouden aan de eerder uitgesproken groeidoelstelling. Deze gaat uit van een nettorendement van 7% van de omzet ultimo 2004; de omzet moet daarbij jaarlijks ook nog eens met 10% groeien. Gemeten vanaf de concernomzet over 1999 (op basis waarvan Veenman dit groeipad uitstippelde) komt dit neer op een streefomzet van circa {eur}3,2 miljard en een -nettowinst van {eur}225 miljoen.

Vorig jaar bedroeg het nettoresultaat {eur}63,2 miljoen. Analisten plaatsten al voor de winstwaarschuwing vraagtekens bij de haalbaarheid van het groeidoel - alleen een grote overname of fusie lijkt Stork op dit vlak nog te kunnen redden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.