DEN HAAG - Het kabinet wil onder geen beding dat onwillige zieke werknemers zomaar op straat kunnen worden gezet. Premier Kok noemde het gisteren na het kabinetsberaad "belangrijk en nodig" om meer zekerheid voor de werknemer in te bouwen dan nu in het voorstel van VVD, CDA en D66 staat.
Wel legt het kabinet zich dus neer bij het opheffen van het ontslagverbod voor zieken die niet meewerken aan hun herstel en terugkeer naar het werk. Een werkgever hoeft straks niet meer naar de rechter als hij een onwillige zieke wil ontslaan.
Verplicht advies
De werkgever kan net als in alle andere gevallen het ontslag gewoon aanvragen bij het arbeidsbureau. Die moet echter wel verplicht een bindend advies vragen aan de uitvoeringsinstelling, zo besloot het kabinet gisteren.
De 'second opinion' was cruciaal voor de PvdA, die zich deze week hevig verzette tegen het voorstel van de gelegenheidscoalitie. De uitvoeringsinstelling moet, zoals de PvdA wenst, verplicht een oordeel geven over de zaak en moet kunnen beoordelen of er inderdaad passend werk of scholing is aangeboden.
De plicht wordt niet in de wet opgenomen, maar opgedragen met een ministeriële instructie. Minister Vermeend en staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) menen dat dit voldoende is om de arbeidsbureaus de maatregel ook echt te laten uitvoeren.
Geruststelling
Kok hoopt dat het kabinet de vakbonden hiermee gerust kan stellen. Die dreigden deze week om uit het overleg in de SER over het wao-plan van Donner te stappen. De minister-president betreurt dat het beeld is ontstaan dat met onvoldoende zekerheden tot ontslag kan worden overgegaan.
"We hopen dat iedereen de kalmte zal hervinden", aldus de premier, die er op wijst dat de wao dubbelgevoelig ligt nu de SER nog een advies moet geven over het rapport-Donner. "Dat advies is van geweldig belang voor het kabinet om zelf een oordeel te kunnen vellen over het wao-probleem", aldus Kok. |