De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nationaal sentiment beheerst consolidatie Europese beurzen
   
 

AMSTERDAM - Euronext speelt met de twee dagen geleden aangekondigde beursgang een behoedzaam Europees spelletje stratego. De beurs strijdt met Deutsche Börse en de London Stock Exchange om de nummer 1 positie in Europa. Euronext (Amsterdam, Brussel en Parijs samen) kan de Euro 400 miljoen die de beursgang op moet leveren, goed gebruiken in die slag. De hoofdprijs: dominantie van de Europese kapitaalmarkt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (275x164, 15kb)

Waar in de Verenigde Staten twee grote beurzen de toon aangeven, ligt Europa erbij als een grote lappendeken. De Europese beleggers en banken zien zich geconfronteerd met meer dan 20 beurzen. Dat drijft de kosten van grensoverschrijdende effectenhandel fors op. Een goed argument voor één grote Europese beurs.

Onder die druk is de consolidatieslag in Europa begonnen. Vorig jaar besloten de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs dat ze samen in Euronext meer gewicht in de schaal konden leggen. Deutsche Börse antwoordde in februari van dit jaar met een beursgang. Euronext volgt nu 6 juli, de London Stock Exchange vlak daarna.

George Möller, het Nederlandse directielid van Euronext, legt uit: "In het consolidatiespel in Europa moet je extra kapitaal aantrekken. Alleen de partijen die over financiële slagkracht beschikken, zullen overeind blijven."

Möller, eveneens topman van het vroegere Amsterdam Exchanges, stelt dat Amsterdam alleen door de deelname in Euronext een rol kan spelen in het consolidatieproces. "Dat er geen puur Nederlandse beurs meer is, kun je dan wel jammer vinden, maar de gulden verdwijnt ook."

Ook hij reageert gestoken als Euronext een Frans bedrijf wordt genoemd. "Het is geen Frans bedrijf, I am sorry. Juridisch gezien is het zelfs een Nederlands bedrijf doordat er een raad van commissarissen is." In Euronext hebben de Fransen een belang van 60%, de Nederlanders hebben 32% en de Belgen hebben een aandeel van 8%.

Hoewel de Europese beurzen uitgroeien tot virtuele handelsplatformen en nog nauwelijks aan een plek zijn gebonden, spelen nationale sentimenten een grote rol. Ingewijden beschrijven het concurrentiespel als ging het om een van de grote Europese oorlogen. De Britten zouden vanaf hun eiland toekijken hoe de beurzen zich op het continent zouden verscheuren en dan de restanten naar zich toe trekken. Pogingen tot krachtenbundeling door OM Gruppen (de beurs van Stockholm) en door Deutsche Börse werden vorig jaar afgewezen. Ook Euronext werd in Londen de deur gewezen.

Blijft over een combinatie van Deutsche Börse en Euronext. Ook daarover zijn geheime gesprekken/onderhandelingen geweest. "Maar het spoorde niet tussen de Fransen en de Duitsers", aldus een goed ingewijde bron.

Kortom, iedereen wil dansen, maar niemand vindt een danspartner naar zijn smaak. Gaan twee van de grote Europese beurzen samenwerken, dan lijkt het voor de derde een gelopen race. Möller lachend: "Dat hangt ervan af welke twee gaan samenwerken." Ook met een samengaan van Londen en Frankfurt ziet Möller nog kansen voor Euronext.

Voorlopig gaat iedereen voor marktdominantie. De beurs die de meeste handel naar zich toe weet te trekken, via overnames of via een superieur (en goedkoop) handelssysteem, sleept die hoofdprijs binnen. Nu het tussen de grote drie nu even niet klikt, krijgen kleinere beurzen als Milaan, Madrid en Zürich, strategische betekenis.

De beurzen van Portugal hebben al gekozen zich aan te sluiten bij Euronext, de Polen volgen waarschijnlijk binnenkort. Het gaat hierbij echter om kleine spelers. Möller: "Zwitserland, Italië, Spanje en natuurlijk Duitsland of Engeland, dat zijn de grote prijzen om binnen te slepen. Deze vijf beurzen zijn zo groot dat je daarmee een beslissende voorsprong krijgt."

Enige beurzen roepen zich al tot winnaar uit. Euronext stelt qua handelsomzet de grootste te zijn. Londen claimt die positie echter eveneens, met een iets andere rekenmethode. De Britten tellen ook de buitenbeurshandel in Londen mee. De propaganda-machine draait inmiddels al overuren, het wachten is op de eerste schoten. In de koersen van de reeds genoteerde beurzen zit al een forse overnamepremie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.