De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vakantie zonder water en
stroom dreigt aan Costa's

door Gerrit Jan Hoek

   
 

BARCELONA - Toeristen die deze zomer hun vakantie aan de Costa Brava willen doorbrengen, kunnen hun borst natmaken. Of misschien ook helemaal niet, want diverse pleisterplaatsen aan de ruige kust dreigen dit jaar te kampen te krijgen met verschillende ongemakken, waaronder een acuut watertekort.

Toeristen in Blanes, Malgrat, Lloret de Mar en Tossa de Mar hebben jaarlijks te maken met een zoetwatertekort. Door verzilting van de waterputten kun je even goed een kop koffie zetten met zeewater als met kraanwater, het zoutgehalte is bijna identiek. Het regionale bestuur van Catalonië heeft een noodoplossing bedacht: een extra waterput in de rivier de Tordera, waar nog zoet water te vinden is.

Maar deze maatregel stuit op groot verzet van de gemeente Palafolls, een dorpje tussen Malgrat en Blanes, en van de boeren uit de regio, die vrezen dat ze hun toch al droge landerijen dan helemaal niet meer kunnen irrigeren. De boeren hebben meer twee weken geleden met hun tractoren barricades opgeworpen rond de in aanbouw zijnde waterput om verdere voortgang te boycotten.

De burgemeester van Palafolls, Valentí Agustí, heeft partij gekozen voor de boeren en zijn veto over de nieuwe waterput uitgesproken. Agustí was niet ontvankelijk voor het argument van de regionale bestuur van Catalonië dat het slechts gaat om een voorlopige noodregeling. Want over twee jaar is de ontziltingsinstallatie van Blanes die zeewater omzet in zoet drinkwater, gereed en is het hart van de Spaanse toeristenindustrie voor altijd van het chronische drinkwaterprobleem verlost.

Agustí heeft de regionale autoriteiten met klem verzocht een andere oplossing te bedenken. Zoals het stopzetten van de watertoevoer in de overvolle toeristencentra om uitputting van de waterbronnen nog even uit te stellen.

Elektriciteit

Dit is echter niet het enige ongemak waar toeristen aan de Costa Brava rekening mee moeten houden. Ook met de toevoer van elektriciteit dreigt het deze zomer fout te lopen. De elektriciteitsmaatschappij FECSA heeft aangekondigd dat het afsnijden van de stroom in 14 toeristenoorden en dorpjes in het binnenland de enige remedie is om een totale ineenstorting van de stroomtoevoer te voorkomen. In het hoogseizoen zal de vraag naar elektriciteit met zes procent toenemen en dat gaat volgens FECSA de capaciteit te boven.

Dat zou betekenen dat in augustus populaire vakantieoorden als Palamos, Platja de Aro, San Feliu de Guixols, Pals en Palafrugell 's nachts geruime tijd zonder stroom zullen komen te zitten. De elektriciteitsmaatschappij speelt de zwartepiet toe aan de gemeente Llagostera, die pertinent weigert dat de nieuwe hoogspanningskabels door de gemeente lopen.

Maar niet iedereen is overtuigd door de argumenten van de elektriciteitsmaatschappij, die zich op politieke onwil van de gemeente en op eigen overmacht beroept. De horeca en de toeristensector interpreteren het dreigement van FECSA als een politiek drukmiddel op de regering om concessies af te dwingen. Met name om de prijsafbraak voor energie (de afgelopen vijf jaar is onder druk van de regering de stroom 18 procent goedkoper geworden) een halt toe te roepen.

Maar even vurig is de wens van FECSA dat de regering zich soepeler opstelt ten opzichte van fusies in de sector. Terwijl er ook gefluisterd wordt dat het opheffen van de stop op de bouw van nieuwe kerncentrales de onderliggende drijfveer is. Want voor geen weldenkende burger of toerist valt het te rijmen dat de elektriciteitsmaatschappijen vorig jaar nog een 'stroombuffer' hadden van 20 procent en nu plotseling een tekort opvoeren, dat zou moeten leiden tot rantsoenering van elektriciteit, waar de toerist uiteindelijk de dupe van wordt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.