De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Premier waarschuwt Marokko:
We laten niet met ons sollen

Van onze parlementaire redactie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Premier Kok. (Foto: EPA)
DEN HAAG - Premier Kok heeft Marokko gisteren gewaarschuwd dat Nederland niet met zich laat sollen en bijstandsuitkeringen zal stoppen als geen inzage wordt gegeven in de bezittingen die steuntrekkende Marokkanen in hun vaderland hebben. "We hebben gelijk en we willen ook gelijk krijgen", aldus Kok, die zich er mateloos aan stoort dat de Marokkaanse autoriteiten ondanks eerdere afspraken geen inzage in hun kadaster willen geven. Nederland wil op die manier onderzoeken of Marokkanen ten onrechte hier een bijstandsuitkering krijgen omdat zij thuis onroerend goed bezitten. De overheid heeft aanwijzingen van fraude.

"Het zit ons heel hoog. Nederland wil niet over zich heen laten lopen als Marokko de afspraken niet keurig netjes nakomt. Je kunt niet alleen stevige brieven schrijven", aldus Kok. De minister-president gaf na afloop van de ministerraad aan dat de mogelijkheid om uitkeringen stop te zetten binnenkort bij de Marokkaanse regering zal worden aangekaart.

Druk

Premier Kok zei wel dat de kwestie met beleid moet worden behandeld en dat niet zomaar alle uitkeringen, zoals de kinderbijslag, kunnen worden aangepakt omdat de relatie met Marokko dan verder onder druk komt te staan. "We moeten oppassen dat de brand niet naar andere velden overslaat."

De betrokken Nederlandse ministers zullen de komende dagen overleggen over een plan van aanpak om de Marokkaanse regering tot andere gedachten te brengen, zodat Nederlandse functionarissen weer toegang tot de kadasters krijgen. Ingewijden vrezen echter dat de Marokkaanse fraudeurs hun sporen inmiddels hebben uitgewist en hun huizen op naam van een ander hebben laten zetten.

Intussen verkeert een deel van de Marokkaanse gemeenschap in ons land kennelijk in grote verwarring over het fraude-onderzoek. Volgens voorzitter Menebhi van het Euromediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling die in Marokko gesprekken heeft gevoerd, staat de informatie uit beide landen haaks op elkaar. "De Marokkaanse minister van Sociale Zaken Abbas el Fassi ontkent dat er een akkoord is."

"Hij heeft het over vage gesprekken, waaruit vooral blijkt dat de Marokkaanse en Nederlandse overheid het niet eens zijn." Zijn organisatie wil een informatiecampagne opzetten voor Marokkanen in Nederland, maar komt volgens eigen zeggen niet verder omdat er te veel onduidelijkheden zijn.

Menebhi klaagt erover dat het toegezegde informatieplan van de Nederlandse overheid nog niet voorhanden is. De ministeries van Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken zijn er nog mee bezig en zullen het zo snel mogelijk presenteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.