SKOPJE - Terwijl de onderhandelingen met de Albanese minderheid zijn vastgelopen, heeft het Macedonische leger gisteren met een grootschalige aanval op een positie van de Albanese rebellen bij het dorp Aracinovo een inmiddels tien dagen oud bestand geschonden.
De nieuwe aanvallen zijn een slag in het gezicht van de Europese Unie en de NAVO, die de Macedoniërs tot de onderhandelingen hebben gedwongen. De NAVO is bereid na succesvolle afsluiting van de gesprekken, de Albanese rebellen te ontwapenen met het inzetten van een 3000 man sterke extra troepenmacht.
Voor de NAVO-troepenmacht stelt Nederland in beginsel 200 militairen beschikbaar, zo heeft premier Kok gisteren gezegd na afloop van de ministerraad. Bij de Nederlandse eenheid zou het gaan om een versterkte infanteriecompagnie van de Luchtmobiele Brigade met een sterkte van 200 man.
Groot-Brittannië kondigde gisteren aan een "leidende rol" te willen spelen bij de NAVO-operatie 'Essential Harvest', die inhoudt dat 3000 militairen voor een periode van 30 dagen naar Macedonië worden gestuurd, maar pas nadat de regering van Macedonië en de Albanese rebellen een akkoord hebben gesloten.
Kennelijk zien de Macedoniërs dat anders. Een regeringswoordvoerder liet gisteren duidelijk weten, dat de door Slavische Macedoniërs geleide regering van nationale eenheid in Skopje eerst wil afrekenen met de rebellen.
"Zonder successen op het slagveld kunnen we geen voortgang boeken in de politieke gesprekken. We hebben ons wekenlang stilgehouden en daarom stellen de Albanezen dergelijke harde eisen", aldus de woordvoerder.
De aanval, die de spanningen verder heeft opgevoerd zonder aantoonbare militaire resultaten, zet EU-bemiddelaar Javier Solana in zijn hemd. Solana, de EU-buitenlandchef, heeft de Macedoniërs tot maandag de tijd gegeven "substantiële vooruitgang" te boeken bij hun vredespogingen, die wat hem betreft ook nadrukkelijke concessies aan de Albanese minderheid moeten inhouden.
Volgens westerse diplomatieke bronnen in Macedonië is Skopje niet bereid naar deze raad te luisteren en hoop men ook daar, net als aan Albanese kant, dat de NAVO en de EU de problemen komen oplossen. Ondanks bereidheid tot hulp gaat dat het Westen vooralsnog te ver, omdat hij de inzet verlangt van troepen boven het aanbod de rebellen te ontwapenen.