DEN HAAG - Het kabinet trekt honderden miljoen guldens extra uit om jaarlijks maar liefst 80.000 aangiften van misdrijven te behandelen, die nu door personeelsgebrek op de plank blijven liggen. Met het aantrekken van extra mensen bij politie en justitie hoopt de regering vele honderden kleine en grote criminelen alsnog op te pakken. Minister Korthals (Justitie) verwacht dat hierdoor 42.000 nieuwe strafzaken kunnen worden behandeld.
Nu blijven deze zaken, ondanks dat er aanknopingspunten zijn die naar de dader(s) kunnen leiden, onaangeroerd door een gebrek aan mankracht bij de politie. Het gaat om ruim zeven procent van het totaalaantal aangiften dat onder meer inbraken, mishandelingen, vernielingen en fraudegevallen betreft.
Ook wil Korthals de zwaardere misdrijven, die door criminele bendes worden gepleegd, keihard aanpakken. Politie en justitie moeten 200 nieuwe onderzoeken starten naar misdaadgroeperingen die zich schuldig aan bijvoorbeeld drugssmokkel, wapenhandel en overvallen maken.
Uiteindelijk zal deze extra inzet tot duizend nieuwe strafzaken leiden, zo verwacht Korthals. De helft van de naar schatting 400 criminele bendes in Nederland kan momenteel hun gang gaan omdat politie en justitie geen tijd hebben om ze op te sporen.
Het kabinet heeft gisteren ingestemd met de voorstellen van Korthals en zijn collega De Vries (Binnenlandse Zaken) om fors in het terugdringen van de criminaliteit te investeren. Een van de nieuwe maatregelen die de bewindsman volgende week officieel zal toelichten, is het creëren van ongeveer 8000 nieuwe functies bij de politie.
De nieuwe agenten moeten niet alleen de aangiften die nu op de plank liggen alsnog gaan behandelen, maar dienen ook de straat op te gaan om meer boeven te vangen.
Een ander onderdeel van de plannen is het uitbreiden van het aantal toezichthouders bij de gemeente, die bijvoorbeeld kunnen optreden als burgers kleine overtredingen begaan zoals het deponeren van afval op de stoep. Ook stelt het kabinet extra geld beschikbaar voor meer mankracht bij het openbaar ministerie en de rechterlijke macht.
Korthals wil dat de kans dat criminelen worden gepakt flink wordt verhoogd, zodat uiteindelijk veel meer misdrijven kunnen worden opgelost. Nu wordt gemiddeld 15 à 16 procent van het totaalaantal delicten opgelost. De VVD-bewindsman verwacht dat na zijn forse investeringen circa twintig procent van alle zaken kan worden opgelost. Zijn streefcijfer is ongeveer 25 procent.
De afgelopen jaren heeft het kabinet al een flinke inhaalslag gemaakt bij de bestrijding van criminaliteit. Maar volgens Korthals is een 'schep er bovenop' nodig omdat de omvang van de Nederlandse misdaad hem nog steeds zorgen baart. Ook burgers, politie, justitie en maatschappelijke organisaties beklagen zich erover dat er te weinig wordt gedaan om criminelen op te sporen en te bestraffen.