De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Treinen nog nooit
zo vaak vertraagd

door Dominique Weesie

   
 

UTRECHT - Sinds de invoering van het gewraakte rondje om de kerk is het aantal treinen dat volgens het spoorboekje rijdt, dramatisch gedaald. Nog nooit werden reizigers zo vaak met vertragingen geconfronteerd. Slechts 71,3 procent van alle treinen reed de eerste week na invoering van het nieuwe dienstrooster op tijd. Een week voor invoering van de procesvereenvoudiging was dit nog 85,3 procent. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van NS, dat naar een punctualiteitscijfer van 88 procent streeft.

Het spoorbedrijf stelt dat de punctualiteit in de eerste weken na invoering van een nieuw dienstrooster altijd iets lager ligt dan gemiddeld. Het vergeet echter te melden dat het nog nooit zo bedroevend laag was als sinds de invoering van het rondje om de kerk. In 2000 bedroeg het punctualiteitscijfer een week na invoering van het nieuwe spoorboekje 77,1 procent, het jaar ervoor 81,2 procent.

Botsing

NS wijt het lage cijfer aan de treinbotsing vorige week bij Utrecht. Ook een draadbreuk bij Barendrecht en een stroomstoring bij Geldermalsen zijn er volgens NS debet aan.

Uit vertrouwelijke stukken van de verkeersleiding blijkt echter dat ook de bijsturing van het personeel één grote chaos is, waardoor veel vertragingen ontstaan en treinen uitvallen. De NS heeft echter voorafgaand aan de invoering van het rondje om de kerk altijd verzekerd dat door de trajectgebonden inzet van personeel in geval van calamiteiten eenvoudiger dan voorheen kon worden bijgestuurd. Het tegendeel is echter waar.

Zo vielen op maandag 11 juni alleen al in de regio Amsterdam, Alkmaar, Amersfoort maar liefst 54 treinen uit. In de meeste gevallen kwam dit doordat er geen personeel voorhanden was. Twee dagen later, op 13 juni, werden in diezelfde regio opnieuw 53 treinen geannuleerd.

Veelal blijkt de bijsturingsorganisatie van NS ook slecht op de hoogte van de actuele situatie. Zo krijgen reizigers op het perron regelmatig te horen dat hun trein niet rijdt wegens gebrek aan personeel, terwijl op datzelfde station de koffiekamer uitpuilt met machinisten en conducteurs.

In een reactie erkent NS dat de bijsturingsorganisatie momenteel nog niet loopt zoals het hoort. "Net als bij het rijdend personeel hebben we te kampen met een tekort aan personeel", aldus een woordvoerder. "Bovendien moet de hele organisatie worden omgevormd en dat kost tijd. Waarschijnlijk zullen we hiervan pas in het najaar de vruchten gaan plukken."

Ontevreden personeel doet overigens ook een duit in het zakje. Uit protest tegen het rondje om de kerk doet het er alles aan om het nieuwe dienstrooster te frustreren.

Zo hebben reizigers de afgelopen weken onnodig moeten wachten op machinisten en conducteurs die eerst van hun schaft wilden genieten alvorens op de trein te stappen. Een voorbeeld hiervan is de trein van Amsterdam CS naar Uitgeest, die op 11 juni in plaats van 09.21 uur pas om 09.31 uur vertrok vanwege deze pesterijtjes.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.