BRUSSEL - Een fusie tussen KPN en het Belgische telecombedrijf Belgacom lijkt nog ver weg. De Belgische minister van Telecommunicatie Rik Daems temperde gisteren het optimisme over een spoedig akkoord over samenwerking tussen beide bedrijven tijdens een perslunch. Een van de Belgische bladen, l'Echo, had gisteren gemeld dat KPN streefde naar een snelle fusie met Belgacom. Het Belgische telecombedrijf werd daarbij zelfs als 'redder van KPN' genoemd.
Ook KPN was minder enthousiast dan het Belgische blad. Een woordvoerder bevestigde nogmaals dat er met Belgacom gesproken wordt over de mogelijkheden om samen te werken, maar dat het nu nog slechts om 'verkennende' gesprekken gaat. Volgens Daems wordt over die samenwerkingsvormen overigens met meerdere partijen gesproken.
De berichten over mogelijke samenwerking waren wel goed voor de koers van KPN op de Amsterdamse beurs: gesloten werd op EUR6,12, dat was EUR0,37 (6,4%) hoger dan het slot van woensdag.
De Belgische staat bezit 50,1% van de aandelen Belgacom. De rest van het aandelenkapitaal is in handen van een consortium onder leiding van het Amerikaanse SBC Communications, met daarin verder Tele Danmark en Singapore Telecommunications.
l'Echo was overigens zeer stellig in zijn berichtgeving. Belgacom zou een fusie op basis van gelijkheid nastreven en de zgn. due diligence procedure zou begin deze maan in werking zijn gezet. Het Belgische kernkabinet zou niet onwelwillend tegen de eerste voorstellen van KPN staan, zo wist men te melden. Het hoofdkantoor van de nieuwe combinatie zou in Brussel komen, waar ook een Belg de scepter zou gaan zwaaien, aldus het bericht.
Toch stellen de Belgen ook wel de nodige kanttekeningen bij een mogelijke samenwerking tussen KPN en Belgacom. KPN zou in een te beperkt aantal landen actief zijn. De nieuwe combinatie zou eigenlijk niet veel verder komen dan die van een lokale operator. Belgacom's aspiraties zouden verder moeten reiken, meent men.