De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN-nieuwtje op saaie dag
   
 

AMSTERDAM - Laten we de checklist even nalopen. Laat de ECB het rentetarief onveranderd? Check. Is er weer een 'nieuwtje' van de dag over KPN? Ja, ja, check. Daalt de koers van UPC verder richting nul? Check. Hmmm, eigenlijk is er dus niets nieuws onder de zon. Saaie handelsdag? Check!

Gisteren was zo'n zomerse dag waarop de beursgraadmeter niet meer uit haar siësta leek te ontwaken. Slechts 0,8% wist de AEX-index aan te sterken op 556,29 punten. En dat bij een dunne omzet.

Spannend was het dus allerminst, al sloegen de koersmeters van individuele fondsen weer procentendik uit. Zoals bij KPN. Aanleiding was ditmaal het bericht in de Belgische krant L'Echo dat de Nederlandse telecomreus aanstuurt op een snelle fusie met zuiderbuur Belgacom. Het aandeel KPN vloog daarop uit de startblokken naar EUR6,45.

In de loop van de dag zakte de opwinding weer wat in. Dat was vooral het gevolg van sussende woorden van KPN zelf ("dit is oud nieuws") en van de Belgische minister van Telecommunicatie ("een fusie ligt nog ver weg"). KPN had begin deze maand al gemeld met Belgacom 'oriënterende gesprekken' te voeren. De Belgische bewindsman (de Belgische staat bezit 50,1% van de Belgacom-stukken) voegde daar gisteren aan toe dat er wel met meerdere partijen gesproken wordt. KPN sloot uiteindelijk 6,4% hoger op EUR6,12.

KPNQwest zat eveneens in de lift. Het aandeel sloot 4,5% hoger op EUR9,08. Het kabelbedrijf liet de buitenwacht weten de internetverbindingen te gaan verzorgen voor een reeks Europese onderzoeksinstituten. Het prijskaartje van EUR7,2 miljoen dat aan deze opdracht hangt, mag evenwel nauwelijks naam hebben. Waarschijnlijk maakte het koopadvies (was: outperform) van SNS Securities wat meer indruk.

Dan UPC. De koers van dit kabelbedrijf bleek nóg lager te kunnen tegen tweeën voerde het fonds zelfs een limbodansje uit op EUR2,12, om uiteindelijk te sluiten op EUR2,60, een hernieuwd verlies van 3,4%.

Het moge duidelijk zijn dat het vertrouwen van aandeelhouders in UPC volledig zoek is. Maar niet alleen door de magere prestaties, ook door een gebrekkige communicatie. En op dat vlak bewees de onderneming zichzelf deze week bepaald geen dienst.

Nu is bij de directie weer met verbazing gereageerd op de negatieve reacties die de nieuwe lening van EUR1 miljard heeft opgeroepen bij beleggers en analisten. Want, zo liet een woordvoerder van UPC gisteren telefonisch weten, "met de nieuwe lening zijn we zelfs veel beter af. We lossen daarmee een dure lening met meer dan 14% rente af en hoeven nu nog maar 6% rente te betalen". Wat de zekerheden betreft blijft het volgens hem eigenlijk bij het oude: ook bij de dure lening waren Chello en de kabelwerken in Malta en Israël al als onderpand gegeven. "Daarin verandert dus niets."

Een ander fonds dat in een vrije val terecht is gekomen, Versatel, leverde 4,8% in op EUR3. Daarmee was dit kabelbedrijf de grootste daler onder de hoofdfondsen.

In de chemiesector hadden DSM en Akzo Nobel last van het negatieve marktsegment dat was aangezwengeld door chemiereus BASF. Dit Duitse concern kondigde een harde sanering aan. Die is volgens BASF nodig om de resultaten op koers te houden, nu het concern last heeft van de verzwakking van de economie. Beleggers vrezen dat Akzo Nobel en DSM in de malaise zullen volgen. De aandelen verloren respectievelijk 3,1% op EUR47,35 en 2,4% op EUR40.

In de tasjesoorlog tussen Gucci en Pinault-Printemps-Redoute (PPR) gaf laatstgenoemde een opmerkelijk persbericht uit. Daarin viel te lezen dat het concern niet overweegt een openbaar bod op Gucci uit te brengen. PPR reageerde daarmee op geruchten in de markt, hoewel de Fransen zelf zeggen doorgaans juist niet op dergelijke berichten in te willen gaan. Klaarblijkelijk werd het PPR toch iets te heet onder de voeten. Het aandeel Gucci klom overigens 1,7% op EUR95,55.

In de Midkap gooide Unit4 Agresso hoge ogen. De softwareproducent meldde dat de winstverwachting dit jaar gehandhaafd blijft. Daarmee reageerde het concern naar eigen zeggen op de groeiende onrust onder beleggers over de haalbaarheid van de gestelde doelen. Het 'geen paniek'-verhaal had een duidelijk helende werking op de koers: die vloog 15,3% omhoog naar EUR15,45, te meer daar ING het advies verhoogde van 'houden' naar 'kopen'.

Lokaal vielen twee fondsen op. Allereerst was daar RCMA (Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam). Deze smallcap heeft de haast klassieke naam gewijzigd in het wat klinisch klinkende Acomo (Amsterdam Commodities). Het tweede fonds dat eruit sprong was EVC. Dit concern kreeg een koersval van 22,1% op EUR1,20 voor de kiezen na het bericht dat Italië in totaal ruim ƒ80 miljoen eist van twee chemieconcerns, waaronder EVC.

Paul Jansen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.