De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ingrid Haringa viert comeback op NK baan

door Bertus Raats

   
 

TILBURG - Ingrid Haringa keert terug aan het wielerfront. De vijfvoudige wereldkampioene, winnares van olympische medailles en meer dan twee handenvol nationale titels, zal over twee weken in het Velodroom Amsterdam haar comeback vieren bij de nationale baankampioenschappen. Zij neemt dan deel op de sprint en de 500 meter tijdrit. Een verrassend vervolg op Haringa's stormachtig verlopen sportloopbaan. Gezegend met snelle benen, die haar in de schaatssport op hoog niveau brachten en in de wielersport zelfs op het allerhoogste. De krantenkoppen logen er precies tien jaar geleden niet om: Gouden dubbelslag, Haringa wacht gouden toekomst, Haringa redt Nederlands baanwielrennen. Het kon niet op en reed de toenmalige politieagente inderdaad een imposante voorraad eremetaal bij elkaar. Tot zij 1997 vrij plotseling stopte.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 36kb)
Ingrid Haringa (Foto: persburo van eijndhoven)
Na vier jaar afwezigheid een verrassende terugkeer. Althans voor de buitenwacht. Voor de inmiddels 36-jarige Ingrid Haringa niet. "In 1997 stopte ik vanwege een grote blesssure", omschrijft zij de situatie van toen simpel zonder verdere uitleg. "Toen heb ik wel netjes afgetraind, maar miste toch een stuk competitie die mijn wielerloopbaan echt afsloot. Ieder jaar als het NK-baan kwam, kreeg ik de kriebels, maar voelde er echter niks voor een soort Heintje Davids-effect te creëren en kwam het er niet van. Nu dus wel. Na wat trainingen merkte ik dat de snelheid nog aanwezig is en besloot ik begin juni aan het NK deel te nemen. Ik heb er echt wel bij stilgestaan of het ik het zou doen en ben echt niet over één nacht ijs gegaan. Door het begeleiden van een talentvolle juniordame kwam het fietsplezier weer terug. Ondanks mijn onregelmatige werk als beveiligingsmedewerker bij Holland Casino. Nee, ik vind het gewoon leuk om te doen", aldus Haringa. De Tilburgse zal ook lak hebben aan wat er gezegd en geschreven gaat worden. "Als ik win, zegt men dat het Nederlandse baanwielrennen niks voorstelt en als ik vierde word, zal je horen dat ik er ook niks te zoeken had."

Opmerkingen die Haringa karakteriseren. Niet te veel woorden vuil maken, maar sprinten. Dat deed ze afgelopen woensdag tijdens de sprinttraining van de juniorenselectie van bondscoach Peter Pieters. Deze selectie neemt aanstaande zaterdag in Amsterdam deel aan de UCI-finale om de Juniors Cup. Zelf zegt ze het niet, maar jong talent Theo Bos spurtte de laatste 200 meter in 11,8 seconden met Ingrid Haringa soepeltjes aan het wiel. Het zou wel eens kunnen blijken dat straks voor Haringa's concurrentes niet anders rest. Wat ze na het NK gaat doen, weet ze nog niet. "Het heeft geen zin daar nu over na te denken. Mijn niveau van het WK 1996 haal ik echt niet meer en met minder neem ik op zo'n hoog niveau geen genoegen. Ik ben tenslotte Ingrid Haringa", klink het realistisch.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.