De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Koers UPC fors gedaald na
verpanden dochter Chello

   
 

AMSTERDAM - De beurskoers van UPC daalde gisteren fors nadat aan het licht kwam dat de kabelaar zijn internetdochter Chello in onderpand heeft gegeven voor de recent overeengekomen converteerbare lening van Euro 1 miljard. Dit krediet heeft het met torenhoge schulden kampende bedrijf afgesloten bij zijn Amerikaanse partner Liberty Media. Ook de kabelnetten in Israël (445.000 aansluitingen) en Malta (84.000) zijn als garantie voor de lening gegeven.

UPC sloot gistermiddag op de Amsterdamse effectenbeurs 16,2% lager op Euro 2,69. Sinds de aankondiging van de converteerbare lening op 29 mei is er maar liefst 58,5% van de koers afgegaan.

Volgens analist Dennis Siemelink (Delta Lloyd) wijst alles er op dat de vrije val van het aandeel UPC te maken heeft met het in onderpand geven van Chello. Hij kan zich namelijk voorstellen dat beleggers het als "een uitholling" opvatten dat UPC zijn internetdochter in een aparte vennootschap heeft ondergebracht, en het vervolgens als onderpand gebruikt.

De transactie valt op te maken uit een recente melding die UPC heeft gedaan bij de Amerikaanse 'beurswaakhond' SEC. Siemelink verbaast zich overigens over de twintig pagina's met definities waarmee het juridische document van de kabelaar begint. "Zoiets heb ik nog nooit gezien. Zelfs over de euro wordt precies uitgelegd wat het is. Het geeft echter wel aan dat UPC en Liberty Media zich goed hebben ingedekt."

Uit het document blijkt dat Liberty Media, dat indirect meerderheidsaandeelhouder is van UPC, bij de kabelaar alle touwtjes in handen krijgt. "UPC mag weinig meer doen zonder toestemming van Liberty", stelt de analist.

"Het lijkt wel alsof UPC onder curatele staat van John Malone (bestuursvoorzitter Liberty Media, red.)", voegt hij er aan toe.

Het komt overigens zelden voor dat een onderneming een bedrijfsonderdeel in onderpand geeft. Het in onderpand geven van Chello staat overigens een eventuele beursgang van de dochteronderneming niet in de weg. Een beursemissie is evenwel op dit moment niet aan de orde, aldus een UPC-woordvoerder.

Eerder gaf UPC al kabelnetwerken buiten Duitsland, Polen, Israël en Malta in onderpand voor de banklening van Euro 4 miljard die het vorig jaar kreeg.

Tot de activiteiten die op dit moment niet als onderpand zijn gesteld, behoren de zakelijke telefoniedochter Priority Telecom en het kabelnetwerk in Duitsland. Voor Priority zoekt UPC overigens nog altijd een externe financier, terwijl de Duitse activiteiten momenteel worden samengevoegd met het beursgenoteerde Primacom.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.