De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Geld voor Ocean Warrior
is wederom 'bijna' binnen

   
 

AMSTERDAM - Filmproducent Bous de Jong zegt de aanvullende financiering van de duurste Nederlandse speelfilm aller tijden, 'Ocean Warrior', eindelijk rond te hebben. De particuliere investeerders, die via een film-cv reeds Hfl.37,5 miljoen in de productie staken, hebben hem nog twee weken respijt gegeven om met het geld op de proppen te komen.

De Jong liet gisteren tijdens een bijeenkomst op Schiphol weten dat de Amerikaanse organisatie Coos Valley Entertainment (een trust die met name geld steekt in goede doelen) hem $60 miljoen wil lenen. In eerste instantie is dat geld bedoeld om Ocean Warrior te maken. "Maar als ik word afgezet als beherend vennoot, ga ik er andere films mee maken", dreigde hij.

De opnamen voor Ocean Warrior, een film over het leven van Greenpeace-oprichter Paul Watson, werden in februari stilgelegd. Van de Hfl.72 miljoen die via particuliere beleggers beschikbaar zou zijn, was slechts de helft binnengekomen. Producent De Jong zou voor aanvullende financiering zorgen, maar slaagde daar tot nu toe niet in. Dit leidde tot een harde juridische strijd tussen De Jong en het emissiehuis MPC dat de totstandkoming van de film-cv verzorgde.

Ondertussen lieten leveranciers beslag leggen op decorstukken, legden beleggers een claim bij het emissiehuis MPC, en dreigden nog niet betaalde crewleden met een faillissement van Ocean Warrior. De productie-bv verkeert op dit moment in surseance van betaling. Als er vóór 29 juni geen geld binnen is, wordt het faillissement alsnog aangevraagd.

De kans dat De Jong door de deelnemers in de film-cv wordt gewipt, is groot. Emissiehuis MPC heeft geen vertrouwen meer in hem en verzamelt momenteel machtigingen van cv-deelnemers waarmee de commandieten opdracht geven tot afzetten van de beherend vennoot. Hiervoor is tweederde van het totale aantal stemmen nodig. Inmiddels zegt MPC binnen één dag 500 machtigingen van de 2300 deelnemers te hebben ontvangen. De Jong blijft desondanks hopen dat de cv-deelnemers hem zullen sparen.

De filmproducent liet gisteren op Schiphol vluchtig een contract zien waaruit zou blijken dat de financiering geregeld is. Het betrof het verzekeringscontract met de Belgische herverzekeraar 'Acre', die garant zou staan voor een filmopbrengst van ten minste $60 miljoen. De Jong had echter een groot aantal gegevens van dit contract onleesbaar gemaakt, naar zijn zeggen uit angst dat MPC de financiering alsnog "naar de knoppen zal helpen". De producent sprong vervolgens op een vliegtuig om "lijfelijk aanwezig te zijn bij de overboeking van de eerste tranche van de lening".

Ondertussen gaat het moddergooien tussen MPC en Bous de Jong met een verhoogd tempo door. Zo vertoonde MPC gisteren desgevraagd een video-verklaring van Greenpeace-oprichter Paul Watson, die aangeeft verheugd te zijn over het terugtreden van Bous de Jong en het aantreden van een nieuwe producent. "De onvruchtbare pogingen van Bous de Jong om de financiering van de film rond te krijgen hebben het project veel schade toegebracht", aldus Watson. De verklaring is pijnlijk voor De Jong, maar inmiddels wel achterhaald, aangezien de rechtbank in Amsterdam het gedwongen aftreden van Bous de Jong ongedaan heeft gemaakt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.